Ketogén diéta: másként működik a nőknél

Amerikai kutatók azt vizsgálják, hogyan működik molekuláris szinten a népszerű ketogén és időszakos diéta, illetve mindkét nem számára ugyanolyan hatékonyak-e ezek.

Az utóbbi években egyre több fogyni vágyó próbálta ki a ketogén diétát. Ez tulajdonképpen egy nagy mennyiségű zsír és minimális szénhidrát bevitelén alapuló étrend, amely a pártolói szerint arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírt használjon üzemanyagként, így súlycsökkenést eredményez. Hasonló elven működik az időszakos diéta (intermittent fasting) is, amelynek lényege, hogy a kalóriabevitel a nap folyamán egy rövid időre korlátozódik, amely után 16-18 óráig tartózkodni kell az evéstől. Mivel a szervezet kimeríti ez idő alatt a cukorkészleteit, szintén a zsírhoz kell nyúlnia, ha energiát vételezne. A Kaliforniai Egyetem kutatói egy friss tanulmányban molekuláris szinten vizsgálják meg az étrend hatásait.

A ketogén diéta így működik A ketogén diéta alapvetően úgy épül fel, hogy a napi kalóriabevitel 75-80 százaléka zsírokból, 15-20 százaléka fehérjéből, és 5-10 százaléka szénhidrátból áll össze. Rendszeresen sportolóknak azt szokták javasolni, hogy kicsit több fehérjét és kevesebb zsiradékot vigyenek be, hogy az izmok megfelelően tudjanak épülni.

Másként működhet a nőknél

A szakemberek azokat a fehérjéket és géneket próbálják beazonosítani, amelyek a szervezetet átállítják a cukorról a zsírtartalékok felhasználására. A National Institutes of Health kétmillió dollárral támogatta meg a tanulmányt, amely segíthet megérteni a diétát követő emberek testében lezajló folyamatokat. A kulcs valószínűleg a HNF4 nevű fehérje, amely nagy arányban található a májban, és az anyagcsere-folyamatokra is hatással lehet.

A ketogén diéta magas zsír- és fehérjebevitelt ír elő. Fotó: Getty Images
A ketogén diéta magas zsír- és fehérjebevitelt ír elő. Fotó: Getty Images

A kutatás két vezetője - Sarah Radi biokémikus, illetve Frances Sladek sejtbiológus professzor - szerint ez a fehérje lehet hatással azokra az energiaérzékelő enzimekre, amelyek "átkapcsolják" a szervezetet cukorról zsírégetésre. Korábbi állatkísérletek viszont arra engednek következtetni, hogy a két nem tekintetében is lehetnek különbségek. Azok alapján a ketogén diéta kevésbé lehet hatékony a nőknél, náluk ugyanis az anyagcsere-folyamatokba más gének és fehérjék kapcsolódnak be, így az HNF4 fehérje szerepe kisebb lehet. A tanulmányban a többi között ezt szeretnék kideríteni a tudósok.

Veszélyes lehet túlzásba vinni a diétát

Annyi biztos, hogy a két diéta egyikét sem szabad túlzásba vinni, annak ugyanis súlyos következményei lehetnek az egészségünkre nézve. Ha megvonjuk szervezetünktől a szénhidrátokat, akkor fáradékonyak leszünk, agyi kapacitásunk csökken, gondolkodásunk pedig lassul. Ha pedig a szervezetünkben termelődő inzulin nem tud hasznosulni, akkor inzulinrezisztens állapotba kerülhetünk. Az alacsony szénhidrátfogyasztás miatt továbbá hormonális zavarok is jelentkezhetnek.

Emellett a túl magas zsírbevitel is komoly következményekkel járhat. A fel nem használt zsírt elkezdi raktározni a szervezetünk, tehát elhízunk, a tartósan magas vérzsírszint miatt pedig megnő a szív- és érrendszeri problémák kockázata. Az efféle diétákat választóknak ezért mindenképpen javasolt konzultálni egy szakemberrel.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: