Jobbak vagy rosszabbak a víznél a sportitalok?

Sok sportital címkéjén a vitaminok és elektrolitok hosszú listája olvasható, amelyek elvileg segíteni fognak játék vagy edzés közben. De ezek az italok tényleg jobbak, mint az egyszerű víz?

Általában a víz a legjobb hidratáló a test számára, ha megdolgoztatjuk - állítja Lauren Popeck, a floridai Orlando Health dietetikusa. De ha az edzés több mint egy órán át tart, akkor érdemes megfontolni egy sportital elfogyasztását, különösen, ha a bőséges izzadás után, mivel az elektrolitok elvesznek a verejtékkel.

"Elektrolitok, beleértve a nátriumot és a káliumot, hatással lehetnek a víz mennyiségére a szervezetben, és befolyásolják, hogy az izmok milyen jól működnek. Ha az elektrolitok szintje túl alacsony, az az izomgörcsökhöz és fejfájáshoz vezethet" - mondta Popeck.

Ha valaki eldöntötte, hogy sportitalt vásárol, akkor azt válassza, amelyikben (legalább is a címkéje szerint) van nátrium és a kálium, valamint ASF szénhidrátok, amelyek az izmokat üzemanyaggal látják el, hogy továbbra lehessen folytatni az edzést. Egy óra edzést követően, körülbelül 0,6 liter folyadékra van szükség a hidratáltság megőrzéséhez.

Az Albertai Orvostudományi Egyetem és az Oxfordi egyetem szakértői megvizsgálták, hogy mennyire valósak a különböző gyártók állításai a sportitalokkal kapcsolatban. Részéletek! De nem fel tétlenül kell sportitalt használni a hosszú időtartamú edzéseknél. A nátrium és kálium gyakori alkotóeleme sok élelmiszernek, így az edzés utáni jól kiegyensúlyozott étkezés is segít feltölteni az elektrolitokat és más tápanyagokat. Különösen a tej jó keveréke a káliumnak, a szénhidrátoknak és a fehérjének, így hatékonyan képes segíteni a regenerálódást. A banán és almaszósz is jó forrásai az elektrolitoknak és a szénhidrátnak - közölte a szakértő.

Óvatosan fogyasszunk sportitalokat, a legtöbb sok cukrot tartalmaz

Óvatosan fogyasszunk sportitalokat, a legtöbb sok cukrot tartalmaz Fontos figyelembe venni, hogy a sportitalok gyakran sok cukrot tartalmaznak, így a fogyasztásuk megnehezítheti a fogyást. Ezért, akik kifejezetten súlyvesztés céljából edzenek, jobb, ha a víz mellett maradnak, vagy csökkentett energiatartalmú sportitalt választanak.

A hosszú időtartamú edzéseken kívül a sportitalok nem ajánlottak a rendszeres hidratálásra. Popeck szerint nincs helye az egészséges étrendben az olyan italoknak, amelyek cukrot tartalmaznak. Ezek is csak extra kalóriákat visznek be ugyanis, és hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz.

Az ajánlott mennyiségű folyadékot naponta, azoknak akik nem vesznek részt hosszú időtartamú edzéseken, 9 pohár (2 liter) a nők és a 13 pohár (3 liter) a férfiak esetében.

Forrás: Live Science

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: