Testünk üzemanyaga, a víz

Természetesnek vesszük, hogy van. Hogy iható, tiszta és mindig elegendő van belőle. A víz világnapja kapcsán azonban jó az eszünkbe vésni, hogy a vízkészletek fogynak, és kötelességünk odafigyelni a pazarlásra.

A Földet nem véletlenül nevezik kék bolygónak. Felszínének kétharmadát víz borítja, ennek csaknem 97 százaléka sós, 2 százaléka hóvá-jéggé fagyott édesvíz, míg ivásra, locsolásra alig 1 százaléknyi használható. S bár a készletek viszonylag állandók, a vízfogyasztás egyre nő. A legnagyobb vízhasználatot (70 százalékot) az öntözés teszi ki. A háztartások átlagos fogyasztása 10 százalék alatti, az iparé pedig 20 százalék körüli.

Veszélyben a vízkészletek

Európa vízkészletei komoly veszélyben vannak, ennek oka részben a túlzott vízfelhasználás, részben a szennyezés - jelentette be a WWF egy közzétett beszámolóban. A jövőt tekintve nem túl rózsásak a kilátások, hiszen a népesedés, a klímaváltozás valószínűleg csak még kiegyenlítetlenebbé teszi a készletek eloszlását. Ráadásul gazdasági fejlődés következtében tovább nőnek az igények. Magyarország vizekben igen gazdag, a víz jelentős része viszont külföldről érkezik a folyókba, csak töredéke hullik le csapadék formájában az ország területén, ezért különösen fontos átgondolni a vízzel kapcsolatos kérdéseket.

Miért fontos?

Az emberi test kb. 75%-ban vizet tartalmaz, az agynak 85%-a víz. Testünkben minden sejt funkcionálása a víztől függ. Számos rendellenességet a nem elegendő mennyiségű víz fogyasztása okoz. Különböző testfunkcióink fenntartása céljából, szükségünk van rá, hogy minden egyes nap 2-3 liter vizet fogyasszunk. Szükségünk van napi vízszállításra, mivel azt csupán táplálékbevitellel nem tudjuk testünkben fenntartani. Víz nélkül három-hét nap alatt meghalhatunk.

Manapság az emberek 75%-a krónikusan dehidratált, vagyis vízhiányos. Az emberek 37%-ának a szomjúság mechanizmusa - amit gyakran összetévesztenek az éhséggel - igen gyenge.

Inni kell, mert...

  • még az enyhe dehidratáció is 3%-kal lassítja le egyesek anyagcseréjét;
  • egy egyetemi tanulmány szerint egy pohár víz lefekvés előtti elfogyasztása majdnem 100%-ban képes megszüntetni a diétázók éjszakai éhségérzetét;
  • a vízhiány a nappali fáradtság első számú okozója;
  • előzetes kutatások szerint, napi 8-10 pohár víz elfogyasztása, képes jelentősen, vagy akár 80%-ban is enyhíteni a hátfájást és az ízületi fájdalmakat az azokban szenvedőknél;
  • a testvíz mindössze akár 2%-ának csökkenése is képes zavaros, gyenge emlékezőképességet előidézni, képes zavart kelteni a matematikai képességben, valamint az is előfordulhat, hogy nehezebben tudunk fókuszálni a számítógép képernyőjére.

Napi öt pohár víz elfogyasztása csökkenti az alábbiak kockázatát

Ha mégse szeretjük a csapvíz ízét, jó megoldás lehet a használatával mindig minőségi és tiszta vizet ihatunk a szükséges ásványi anyagok megtartásával.

  • vastagbélrák - 45%-kal;
  • mellrák - 79%-kal;
  • húgyhólyagrák - 50%-kal.

Hogyan juthat tiszta vízhez?

A csapvíz lobbija nem túl hangos, talán ezért is a kétkedés. A Vízművek honlapján az olvasható, hogy a víz az egyik legellenőrzöttebb élelmiszer-ipari termék Magyarországon. A budapesti csapvíz minőségét a Fővárosi Vízművek laboratóriumaiban évente mintegy 12 500 vizsgálat ellenőrzi. A vízmintákat fizikai, kémiai, mikrobiológiai és bakteriológia radiológiai jellemzők alapján tanulmányozzák. Ezen kívül az ÁNTSZ is folyamatosan vizsgálja az ivóvíz minőségét.

Amennyiben tudni szeretnénk, hogy milyen minőségű az ivóvizünk, akkor a helyi vízszolgáltatóhoz forduljunk, aki köteles tájékoztatást adni. Az országban 14 vízmű található, a legtöbb szolgáltató honlapján megismerhetjük az aktuális, kötelezően elvégzett vízvizsgálatok részletes eredményeit. Amennyiben valamilyen problémát észlelünk az otthoni ivóvizünkkel kapcsolatban, tegyünk bejelentést a vízszolgáltatónknál! Érdemes kikérni lakóhelyünk (vezetékes) ivóvízének minőségére és egészségre gyakorolt hatására vonatkozó adatokat, főleg ha beteg, allergiás illetve kisbaba van a családban.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -3, +3 °C
Minimum: -9, -4 °C

Több órára kisüt a nap, közepesen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Az élénk, erős lökésekkel kísért északi szélben -3, 3 fok között alakulnak a csúcsértékek. Hétfőn nem jön újabb front, de a tartósan fagyos időben sok panasz egyáltalán nem mérséklődik. Most is jellemzőek lehetnek az ízületi problémák, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokan szenvedhetnek ismétlődő rosszullétektől. A fejfájás gyakorisága nem csökken, a görcsös típusú lehet a leggyakoribb. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: