Intelligens ételünk: a leves

Az egészség és a jó közérzet alapja a helyes táplálkozás, melynek legfontosabb jellemzői az egyensúly, a változatosság, a mérsékletesség és a testsúlykontroll.

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveinek követésében legnagyobb segítségünk a táplálkozási szakemberek által kidolgozott táplálékpiramis, amely alapján étrendünket tudatosan állíthatjuk össze. A piramis szemléletesen ábrázolja, hogy melyik élelmiszercsoportból milyen mennyiséget és milyen arányban ajánlott fogyasztanunk. Az élelmiszerek mellett azonban nem szabad elfeledkeznünk a folyadékokról!

A helyes táplálkozáshoz - legyen az diéta vagy "csak" a betegségmegelőző, egészségmegőrző táplálkozás - hozzátartozik a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás. A táplálékpiramis alapja is a bőséges folyadékbevitel: egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy naponta legalább két liter folyadékot elfogyasszunk, biztosítva a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát, az életfolyamatok normális működését.

Folyadékhoz is sokféle forrásból juthatunk, de ezen a téren is oda kell figyelnünk az arányokra és a változatosságra. Az egészséges felnőtt ember napi folyadékszükségletének egyharmadát az elfogyasztott szilárd táplálékok, kétharmadát folyadékok fedezik. Az elfogyasztott ivóvíz, üdítők, teák mellett kiemelkedő szerepet játszanak a folyadékpótlásban a hagyományos étkezés részét képező levesek.

A leves kiváló folyadék és tápanyagforrás

A leves az az ételféleség, amely nemcsak kiváló folyadékforrás, hanem rendkívül tápláló is, hiszen értékes tápanyagokat tartalmaz. A választék sokszínű tartalomban, ízben, összetételben, az egyszerű sós húslevestől kezdve az összetett gulyáslevesen át az édes gyümölcslevesekig mindenki megtalálhatja az ízlésének, az alkalomnak, időjárásnak éppen megfelelőt. Változatos ételkészítési technikák segítségével nagymértékben befolyásolható a levesek energia-, illetve tápanyagtartalma. A leves színével, illatával, ízeinek összhangjával, hőmérsékletével fokozza a gyomornedv képződést, ezáltal nagymértékben segíti az emésztési folyamatokat. A levesfogyasztás további előnye, hogy előételként fogyasztva jóllakottság érzetet kelt, csökkenti az utána elfogyasztott étel és ezáltal a bevitt összkalória mennyiségét.

A levesevők karcsúbbak?

A rendszeres levesfogyasztásnak tudományosan kimutatott előnyei vannak az egészségi állapot megőrzése szempontjából. A levesfogyasztás élettani hatásait kutató 1998-ban Franciaországban végzett vizsgálat, a SU.VI.MAX tanulmány keretében összesen 5500 résztvevő levesfogyasztási szokásait és annak a szervezetre gyakorolt hatásait vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a testtömeg-index alacsonyabb volt azoknál, akik gyakran (heti 5-6 alkalommal) ettek levest, mint a heti 2-4, vagy 0-1 levest fogyasztók esetében. Ez többek között azzal magyarázható, hogy a leveskedvelők napi kalóriabevitele is lényegesen kevesebb, mint a levest ritkán fogyasztóké. Aki több levest fogyaszt, kevesebb zsiradékot, illetve koleszterint visz a szervezetébe, ugyanakkor a levesben lévő zöldségfélék, hüvelyesek révén jelentősen növelheti rostfogyasztását.

Rendszeres levesfogyasztással a szívbetegségek és az elhízás ellen

Bizonyított jótékony hatásai révén a rendszeres levesfogyasztásnak mindenképpen helye van az egészséges táplálkozásban.

Levesfogyasztás
gyakorisága
Soha 0-1
alkalommal
Heti 3-4
alkalommal
Heti 2-4
alkalommal
Heti 5-6
alkalommal
BMI (kg/m2) > 27 n.a. <27 n.a. < 23
Kalóriabevitel (kcal/j) n.a. > 2.817 n.a. < 2.817 < 2.014

Kapcsolat a levesfogyasztás heti gyakorisága, a BMI-index és a kalóriabevitel között (férfiak)

Levesfogyasztás
gyakorisága
Soha 0-1
alkalommal
Heti 3-4
alkalommal
Heti 2-4
alkalommal
Heti 5-6
alkalommal
BMI (kg/m2) n.a. n.a. >25 n.a. < 22
Kalóriabevitel (kcal/j) n.a. > 2.412 n.a. < 2.112 < 1.476

Kapcsolat a levesfogyasztás heti gyakorisága, a BMI-index és a kalóriabevitel között (nők)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció