Így okozhatott botulizmust a pesto

Nagy botrányt kavart a napokban, hogy a hírek szerint egy magyar biotermelő zöldségkészítménye botulizmust okozott.

Több bejelentés alapján feltételezik, hogy egy magyar biotermelő zöldségkészítményei ételmérgezést okoztak. A magyarul félrevezetően kolbászmérgezésnek hívott botulizmus kórokozójából juthatott az érintett termékekbe. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől (szarvasgombás pesto, humusz, különböző szarvasgombás zöldségek) többen megbetegedtek botulizmusban, földrajzilag különböző helyszíneken. A termékeket a szolnoki Tiszavirág Fesztiválon és a Hegyalja Fesztiválon is árulták.

Bár a termelő - mint az Index írja - azt állítja, lehetetlen, hogy ez a baktérium belekerülhetett a konzervjeibe, megfelelő kezelés és elővigyázatosság nélkül zöldségekben is megjelenik a méreg.

Az orvosok egyértelműen megállapították, hogy valamennyi beteg botulizmusban szenved. Ennek a kórokozója, a földdel szennyezett zöldségfélékkel is fertőzhet .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: