Felejtsük el a felesleges édesítést

Nem segítenek a fogyásban, és nem biztos, hogy ártalmatlanok - bár az sem bizonyított, hogy veszélyesek.

A hvg.hu két magyar kutatóval beszélgetett arról, hogy vajon mi az egészségesebb: ha egy kanál cukrot, vagy ha a "kis fehér pötyit" tesszük a kávénkba?

Az emberek a mai napig nem nagyon tudják eldönteni, hogy mi a jobb: ha egészségtelen, elhízást és diabéteszt okozó cukrozott italokat, ételeket, süteményeket fogyasztanak, vagy ha az édesítőszeres alternatívájukat választják, megkockáztatva ezzel, hogy a laboratóriumokban kikotyvasztott mesterséges szerek - a nátrium-ciklamát, az aceszulfám-K, az aszpartám és társai - hosszú távon esetleg szintén káros hatással lesznek a szervezetükre.

Melyik a legegészségesebb édesítőszer?
Melyik a legegészségesebb édesítőszer? (Forrás: 123rf)

A lap a témával kapcsolatban megkereste Lohner Szimonetta magyar kutatót. Lohner szerint nem állítható egyértelműen, hogy csak attól, hogy mesterséges édesítőszerekkel édesített ételeket, italokat fogyasztunk, fogyhatunk, sem pedig, hogy a rendszeres mesterséges édesítőszer-fogyasztás biztosan nem jelent semmilyen egészségügyi kockázatot a számunkra.

Mi történik, ha elhagyjuk a cukrot? Részletek!

A szakértő szerint tehát nincs semmi garanciánk rá, hogy könnyebben adjuk le a súlyfelesleget csak azért, mert szintetikus édesítőkön élünk, és van olyan terület, ahol még további kutatások szükségesek ahhoz, hogy egyértelműen kimondhassuk: ezek az adalékanyagok valóban veszélytelenek.

Mégis, mi alapján döntsünk?

Lohner Szimonetta a következőt javasolja: a fogyasztó "vegye figyelembe, hogy az már bizonyított, hogy a túlzott cukorfogyasztás egyértelműen káros. A mesterséges édesítőszerek fogyasztása bár egyértelműen nem tűnik károsnak, nem is egészséges. Viszont ha valóban tenni szeretne az egészségéért, akkor, ha lehet, mellőze a felesleges édesítést (legyen ez akár cukor, akár mesterséges édesítő), mert ez az, ami biztosan egészséges."

Mindehhez Polyák Éva, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának szintén mesterséges édesítőszerekkel foglalkozó oktatója annyit tett hozzá, hogy egyes állatkísérletekben az édesítő növelte azoknak a géneknek a kifejeződését, amelyek szerepet játszhatnak a rák kialakulásában vagy továbbfejlődésében. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek állatkísérletek voltak, emberek esetében nincs bizonyíték a karcinogén hatásra. Hozzátette: az egyik nagyobb állatkísérletben az jött ki eredménynek, hogy DNS-adduktokat képez az édesítőszer, azaz rákkeltő hatása van, ez azonban nagyon vitatott kutatás volt.

Polyák Éva - a biztonság kedvéért - azt tanácsolja, hogy amennyiben hanyagoljuk a cukrot, természetes cukorpótlót tegyünk a kávénkba. "Van azonban olyan édesítőszer is, amelyről még nem derült ki semmi rossz: a sztíviának valóban van mellékíze, de energiát nem tartalmaz, és a sztíviáról negatív eredményt eddig még nem olvastam. A többiről, a mesterséges édesítőkről viszont igen."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)