Ezeket hagyja ki a gyerek uzsonnájából! (x)

Tudta, hogy hazánkban minden 5. gyermek túlsúlyos vagy elhízott? És azt, hogy a túlsúlyos serdülők akár 80%-a túlsúlyos felnőtté válhat?

A gyermekkori elhízás egyre nagyobb probléma, az elmúlt 40 évben világszerte tízszeresére emelkedett az elhízott gyermekek száma. A zsírpárnák ráadásul nem csak esztétikai-, hanem egészségügyi problémát is jelentenek, ugyanis számos krónikus megbetegedés kockázatát növelik hangsúlyozta Turcsák Katalin a SPAR dietetikusa.

uzsonna
uzsonna

A gyermekkori súlyproblémákért elsősorban a helytelen táplálkozás és az inaktivitás felelős. Fontos, hogy már egészen kicsi kortól kezdve próbáljuk egészségesen és változatosan táplálni a gyermekeket. Mutassunk jó példát, vonjuk be őket a vásárlásba és az ételkészítésbe is. Keresse a tippeket és recepteket az Uzsonnaprogram weboldalán! Ha igazán profi és egy zsűri előtt is bizonyítja uzsonnakészítő tehetségét, akkor a karácsonyi menüt már egy álomkonyhában készítheti el.

A magyar gyerekek többsége kevés zöldséget és gyümölcsöt eszik, úgyhogy kerüljön az asztalra gyakran főzelék, rakott vagy töltött zöldség, saláták és friss gyümölcs. Kerüljük a túl zsíros, cukros, illetve sós ételeket. Gyerekkorban még könnyebben alakítható az ízlés, ne szoktassuk őket az édes ízhez (pl: ne cukrozzuk a teát, ne édességgel jutalmazzunk).

Mindig olvassuk el az élelmiszerek címkéjét, mert sajnos időnként pont a gyerekeknek szánt termékeknek magas a cukortartalma (pl: egyes tejdesszertek, pudingok, kekszek). Uzsonnára a csokis kekszek, sós chipsek, édes péksütemények, kalóriadús tejszeletek helyett, inkább salátákat, gyümölcsöket, alacsony cukortartalmú gyümölcsjoghurtot, házi túrókrémet, halas vagy sajtos szendvicset, sótlan olajos magvakat, teljes kiőrlésű kekszet csomagoljunk.

A verseny részleteiért és a játékszabályzatért kattints!

[MOU1]http://bit.ly/2CK7YY5

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés