Ez történik a testünkkel, ha zsírosat eszünk

Sokan rajonganak a zsírtól tocsogó gyorséttermi ételekért, a pillanatnyi élvezetnek azonban ára van. Táplálkozásunk - különösen a zsíros ételek - nagyban befolyásolja testünk működését.

Felőttkori pattanások? Hasi diszkomfortérzés? Lehet, hogy mindezért a túl sok zsíros étel felelős!

Megterheli az emésztőrendszerünket

A zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék közül a zsírt emészti meg szervezetünk a leglassabban, és ez igényli a legjobban az enzimek és az emésztőnedvek munkáját. A stressztől a különféle gyógyszerekig nagyon sok minden tudja csökkenteni az emésztőnedvek szintjét, és ha ez az állapot áll fenn, akkor a zsíros ételek még jobban megterhelik az emésztést. Ennek következtében pedig puffadás, hányinger és hasi diszkomfortérzés léphet fel.

A zsírt emészti meg szervezetünk a leglassabban
A zsírt emészti meg szervezetünk a leglassabban

Rohanhatunk a mosdóba

A zsíros ételek fogyasztásának egyik leggyakoribb következménye egyben az egyik legkellemetlenebb is. Nemcsak a gyomrunkat terhelheti meg, hanem a beleinket is. Az elégtelen zsírfelszívódás következtében a széklet is zsírossá, olajossá válik, amely mellé általában hasmenés és gyomorfájás is társul.

Tönkreteszi a bélbaktériumainkat

Ma már tudjuk, hogy táplálkozásunk nagyban befolyásolja a bélbaktériumaink, azaz a bélbiománk állapotát. A telített zsírsavakban gazdag, elsősorban állati eredetű zsiradékok bár energiát adnak, nincs sok hasznos szerepük, sőt túlzott fogyasztásuk kifejezetten káros. Egyrészt nagymértékben megnövelik a kóros szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, másrészt bélbiománk egyensúlyának felborításával immunrendszerünket is gyengítik és hormonrendszerünket is megzavarják.

Pattanásosak leszünk

Az aknék kialakulását gyakran idézi elő hormonális zavar vagy a bélbaktériumok egyensúlyának felborulása. Így a zsíros ételek bélrendszerünk egészségének károsításával pattanásokat is okozhatnak.

Milyen zsírokat fogyasszunk? A telített zsírsav rossz, a telítetlen jó - él a köztudatban. Ez az állítás azonban túlságosan leegyszerűsíti a zsiradékok élettani hatásait, a valóság jóval árnyaltabb. Részletekért kattintson!

Megnő a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázata

A zsíros ételek rendszeres fogyasztása megnöveli a különböző krónikus betegségek kockázatát. Egy 2014-es kutatás megállapította, hogy azoknál a személyeknél, akik hetente 4-6 alkalommal sült ételeket ettek, 39 százalékkal megnőtt a 2-es típusú cukorbetegség, 23 százalékkal pedig a szívkoszorúér-betegség kockázata. Akik pedig még ennél is többet fogyasztottak sült ételeket, csak tovább növelték esélyüket.

Forrás: time.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció