Ételek, amik gyermekkori elhízáshoz vezethetnek

A gyermekkori elhízás veszélyeiről egyre többet hallani, mégis csak kevés szülő tesz komolyabb lépéseket gyermeke megfelelő étrendjének kialakításában. Ha az alábbi egyszerű szabályokat betartjuk, az eredmények is hamar jelentkezni fognak.

A gyermekek ízlése könnyen formálható, főként kiskorukban. Persze, sok anyuka elköveti azt a hibát, hogy gyermekének csak olyan alapanyagokat és ételeket ad, amit ő maga is szeret, de a megfelelő étrend kialakításában nem ez a helyes út. A kisgyermekekkel érdemes mindenféle ízt megkóstoltatni, hiszen ezzel fejlődik ízlelésük és ízlésük is, de ami ennél is fontosabb, a fejlődéshez szükséges tápanyagokhoz változatos formában jutnak hozzá. A gyermekek ízlésének formálása valóban a szülők feladata, de nem a saját kedvenceknek, hanem a változatos és tápanyagban gazdag ételeknek a megmutatása legyen a kitűzött cél.

A ló másik oldala

Ugyanakkor abba a hibába se essünk belőle, hogy gyermekeinket óvjuk a csokoládétól , és az édességektől, cukros italoktól, amivel nagymama mindig teletömi a kedves kis unokát, ha a szülők pár órára vagy napra rábízzák. Ha nagy ritkán a mama megkínálja a gyermeket ezekkel az egészségesnek valóban nem nevezhető ételekkel, nem kell kétségbeesni. Ha a mindennapokban a gyermek ezeket nem fogyasztja, és kiegyensúlyozott, változatos az étkezése, semmi baja nem lesz tőle, még csak rászokni sem fog. De a problémát nem ez jelenti, hanem az idő hiánya, és rohanó életünk.

Ha visszaáll a régi rend

Ahogyan a gyermek cseperedik, és minden visszaáll a régi kerékvágásba, azaz az anyuka visszamegy dolgozni, a gyerekek pedig bölcsődébe, óvodába kerülnek, a főzésre és a gyerekek, no meg a család megfelelő étkezésére jut leginkább idő. Ilyenkor előkerülnek a félkész ételek, a házhoz rendelt pizzák, a gyorséttermi hamburgerek, vagy a vacsora előtt elfogyasztott túrórudik, tejszeletek, és egyéb nassolnivalók, melyek rengeteg felesleges kalóriát tartalmaznak, és könnyen a gyermek elhízásához vezetnek. Nézzük, a legnagyobb ellenségeket, melyeket mindenképpen mellőzzünk a gyerekek étrendjéből!

Sós rágcsálnivalók

Vacsora előtt sok gyermek szerint nassolni , de valljuk be, mi felnőttek is, ezért semmiképp se mutassunk rossz példát nekik. A legnagyobb kedvencek a chipsek, a puffasztott kukorica, a popcorn és egyéb sós rágcsálnivalók. Nem kell sokat enniük belőle, hogy hamar teltségérzetük legyen, ráadásul magas sótartalmuk miatt rengeteget is isznak mellé, ami szintén segíti a telítődést, sőt, a só megköti a vizet is, és a vese működésére is rossz hatással lehet.

Cukormentes édességek

Nevükkel ellentétben ezek az édességek egyáltalán nem egészségesebbek, mint cukros változataik, ugyanis a cukor helyettesítésére legtöbbször mesterséges édesítőszereket alkalmaznak, valamint egyéb ízfokozókat, melyek tönkretehetik a gyerekek bélflóráját, és gyengítik az emésztést is. Mindemellett még az étvágyat is csökkentik, így a gyerek úgy "lakik jól", hogy valójában semmilyen tápanyagot nem vett magához. Nem kell teljesen megvonni a gyermekektől az édességet, inkább részesítsük előnyben a mézzel és természetes édesítőszerekkel (nyírfacukor, xilit, stevia) készített finomságokat.

Dobozos italok

Sok gyermek kap tízóraira dobozos reggeli italt, mely talán csak ízében hasonlít valódi társára. Ezek az italok ugyanis nem olyan teljes értékűek, mint a tej és a tejből készült italok, így jóval kevesebb tápanyagot tartalmaznak, viszont - főként az ízesített változatok - rengeteg cukorral, édesítőszerrel dúsítottak, amire a gyerekeknek semmi szükségük sincsen. Helyette inkább vegyenek nekik 100%-os gyümölcslevet, vagy még jobb, ha gyümölcsöt adnak a tízórai szendvics mellé.

Felvágottak

A felvágottak nagy része sajnos ma igen kis mennyiségben tartalmaz húst, viszont annál több a szójafehérje, az ízfokozó, a tartósítószer, valamint a só és a rossz minőségű húsmaradványok mennyisége bennük. Ezek nemcsak rossz hatással vannak a gyerekek emésztésére, de komoly allergiás reakciókat is kiválthatnak. Ráadásul lágy szerkezetüknek köszönhetően könnyen rághatóak, így gyorsan elfogy belőlük 10-15 dkg is egyszerre, a felesleges kilók pedig igencsak hamar megjelennek.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)