Epres jégkrémeket teszteltek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 13 epres jégkrémet tesztelt a termékcímke alapján: vizsgálták a termékek gyümölcs- és cukortartalmát, valamint hogy tartalmaznak-e aromát és egyéb adalékanyagot.

A teszt során olyan jégkrémeket vizsgáltak, amelyek nevük vagy a csomagoláson lévő kép alapján azt a látszatot keltik a fogyasztóban, hogy gyümölcstartalmú terméket vesz. Amelyik márkánál nem találtak csak epres terméket, ott csoki, illetve vanília és gyümölcsös kombinációjú vegyes jégkrémet választottak. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a termékeket több szempont alapján értékelte: pontozták a termékek gyümölcs- és cukortartalmát, vizsgálták a hozzáadott aromákat és stabilizátorokat is, melyek jelenléte, illetve hiánya a termék minőségére utal.

A fagylalt elválaszthatatlan kelléke a nyárnak, és szerencsére otthon is könnyedén elkészíthetjük. Cikkünkben megmutatjuk az alapreceptet, amit aztán ízlés szerint bármilyen gyümölccsel elkészíthető!

Mikor gyümölcsjégkrém, és mikor gyümölcsös?

A jégkrémekkel kapcsolatos előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza: ezek alapján a gyümölcsjégkrémeknek legalább 15%-ban kell tartalmazniuk gyümölcsöt. Ami ennél kisebb gyümölcstartalmú, azt csak gyümölcsös jégkrémnek nevezhetik. Viszont azt a terméket, amelyiknél csak aroma adja a gyümölcsízt, "gyümölcsízű" jégkrémnek kell nevezni. A vizsgált termékeknél ugyan a gyártók megfelelően használták az elnevezést, de az már más kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az ezek közötti különbségekkel.

Epres jégkrémeket teszteltek
Akadt olyan jégkrém is, amely egyáltalán nem tartalmazott gyümölcsöt

Több mint 20% gyümölcstartalom a legjobbaknál

A legmagasabb pontértéket (17 pont) a Haagen dazs Epres jégkrém kapta, mivel az egyik legmagasabb gyümölcstartalmú termék volt, 21% eperrel, viszonylag alacsony cukortartalommal és adalékanyagok nélkül. 16 ponttal szorosan mögötte az Unilever terméke a Carte d'Or Classic Eper, valamint 15 ponttal a Grycan Eper jégkrém végzett az első helynél magasabb, 23-24%-os gyümölcstartalommal, de ezekben a jégkrémekbe mesterséges aroma, illetve potenciális allergizáló adalékanyag is került.

Van, amiben egyáltalán nincs gyümölcs

A lista végén 3, illetve 4 ponttal az Unilevertől a Viennetta Vanília jégkrém és eperízű jégkrém, valamint a Lidl saját márkás terméke, a Ballino vaníliás, eper ízű, csokoládés jégkrém végzett. Ezek azért veszítettek pontot, mert egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt, csak aromát, viszont annál több cukrot, és a nem kívánatos adalékanyag is sok bennük.

A drágább termékek lettek a jobbak

Az ár alapján elmondható, hogy az olcsóbb termékek (350-800Ft/liter) a lista végére kerültek az alacsony gyümölcstartalom és sok adalékanyag miatt. A lista élén végzett három termék viszont mind drágább egységáron kapható: 1250Ft/liter és 4.000Ft/liter között.

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: