Ennyivel drágulhat idén az étolaj

A következő hónapok sokakat hozhatnak nehéz helyzetbe, ugyanis évtizedes rekordokat dönthet a drágulás üteme - írja a Népszava.

Májustól brutálisan elszabadulhat az infláció, az étolaj ára - számos más fogyasztási és használati cikkével együtt - drasztikusan emelkedhet. Az étolajé akár a duplájára is - írja a Magyar Nemzeti Bank friss inflációs előrejelzésére hivatkozva oldalán a Népszava.

étolaj áremelkedés
Már eddig is sokat drágult az étolaj. Fotó: Getty Images

Mire készülhetünk?

A lap a jegybank elemzőit idézve megemlíti, hogy várhatóan az üzemanyagok és a nem feldolgozott élelmiszerek ára emelkedik majd a legdrasztikusabban idén.

Számos élelmiszer esetében az emberek igyekeznek odafigyelni a lejárati időre, az olajnál viszont nem gondolnak arra, hogy az is képes megromlani.

A drágulás üteme már eddig is jelentős volt: az ENSZ élelmezésügyi szervezetének felmérése szerint a világpiacon a húsárak 23, a tejtermékek 63 százalékkal kerültek többe február végén, mint egy évvel korábban.

A gabona 52, a növényi olajok 117 százalékkal drágultak, a cukor pedig 16 százalékkal kerül többe. Az árstop ezek közül számos terméket érint. Amennyiben nem hosszabbítják meg az árstopot, május elseje után, a főzőolajok ára a duplájára is emelkedhet, ahogy a tej- és hústermékek ára is - írja a nepszava.hu.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)