Egyen gombát az egészsége érdekében!

A gombafogyasztás eléggé elterjedt Magyarországon, mert néhány faj (sampinyon, laskagomba, shiitake stb.) ipari méretekben is igen jól termeszthető. Szerencsés, mert a gombák rendkívül értékes tápanyagokkal szolgálnak.

A gombákról először is tisztázni kell, hogy nem növények, hanem a rendszertan szerint a valódi sejtmagos (eukarióta) élőlények doménje alá tartozó önálló országuk van, ugyanúgy, ahogy a növényeknek és az állatoknak. De attól, hogy a törzsfejlődésben a saját útjukat járják, a gombák kitűnő táplálékot jelentenek a számunkra, mert minden ehető gomba elég sok fehérjét, rostot és B-vitamint tartalmaz, illetve jelentős mennyiségben van bennük szelén, egy erős antioxidáns, amely segíti az immunrendszert, és hozzájárul a sejtek és szövetek épségének fenntartásához.

A fehér csiperke (vagy sampinyon) pedig az egyik legjobb D-vitamin forrás, különösen, ha a termesztés során UV-fénnyel kezelik, amely feldúsítja benne ezt a tápanyagot. De a gombáknak egyre több gyógyászati előnyét is felfedezik, ezért az utóbbi időben az erre irányuló kutatások is megélénkültek.

Egyen gombát az egészsége érdekében
Egyen gombát az egészsége érdekében

Gombák rák ellen

Bizonyos gombafajok bizonyítottan védenek a rák ellen, mivel a bennük lévő anyagok megvédik a sejtjeinket a DNS-károsodástól, illetve gátolják a tumorképződést is. Vannak arra is bizonyítékok, hogy hasznosak lehetnek a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kezelésében.

Gombák szívbetegségek ellen

A gombákról kimutatták, hogy segítenek a koleszterinszint csökkentésében, különösen a túlsúlyos felnőtteknél, valamint sok bennük az olyan fitonutriens, amely támogatja, hogy a sejtek a véredények falához tapadjanak, és részt vegyenek a plakkok felépülésében. Ez segít a szív megóvásában az egészséges vérnyomás és a vérkeringés fenntartásával.

A gomba a diétában is segíthet - részletekért kattintson !

A gombák elkészítése és a gyógyhatások

Egyes gombák nyersen is fogyaszthatóak, és kedvező hatással lehetnek az emésztőrendszerre. De bizonyos főzési módszerekről kimutatták, hogy növelik az egyes tápanyagok hatásosságát. Különösen akkor érhetünk el jó eredményt, ha a gombákat mikrohullámú sütőben sütjük vagy főzzük.

A International Journal of Food Sciences and Nutrition (Az Élelmiszer- és Táplálkozástudomány Nemzetközi Folyóirata) új kutatásokra hivatkozva - amelyek a különféle elkészítési eljárásokat elemezték - írja, hogy a fehér csiperke , a shiitake és a laksagomba rövid főzési idő mellett több vitamint és tápanyagot őriz meg, illetve a mikrózás és a grillezés jelentősen megnöveli az antioxidáns hatásokat még akkor is, ha kis mennyiségű olajat is használunk a gombák elkészítéséhez, az eljárás pedig a tápérték megőrzésében sokkal jobb a hagyományos sütésnél és főzésnél.

A gombatárolás legjobb módja

A gombát a hűtőben papírzacskóban vagy fedél nélküli dobozban legjobb tárolni, amelyet kilyuggatott műanyaggal kell letakarni. Ha a D-vitamintartalmat szeretnénk növelni, akkor a kalapjukra állítva tegyük őket az ablakpárkányra, az UV-besugárzás pedig elvégzi a munkát.

Vigyázat, mérgező!

A gombákról szólva muszáj figyelmeztetni, hogy egyes fajok mérgezőek, és vannak közöttük, amelyek kifejezetten veszélyesek. A legismertebb mérgesgomba a gyilkos galóca, amely egy kifejezetten jó megjelenésű, hívogató kinézetű, mandulaillatú bocskoros, galléros, kalapos egyed, amelyet jobb messze elkerülni. A piacon is csak olyan árustól szabad vásárolni, akinek az ellenőrzésről szóló szakértői tanúsítványa van. Ha valaki a természetben gyűjt gombát, minden esetben vigye el gombaszakértőhöz ellenőrzésre. Elég ugyanis, hogy a kosárba egyetlen mérgező darab kerüljön, amelyet ha sikerül is észrevenni, spóráival beszennyezheti az ehető példányokat, ezért a kosár egész tartalmát meg kell semmisíteni, mert a mérgekből igen kis mennyiség is bajt okozhat.

Forrás: BBC

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra