Csökkent az üdítők cukortartalma

2010 óta összesen 43 százalékkal csökkent Magyarországon az üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. 2020 végéig további 7 százalékos csökkenést terveznek.

Önkéntes cukorcsökkentési porgramba kezdett a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. A vállalás célja, hogy a 2010-es értékekhez képest a felére csökkenjen a Magyarországon forgalomba hozott alkoholmentes italok, tehát a szénsavas üdítőitalok, a gyümölcslevek és a jeges teák átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végéig.

cukor, cukortartalom, kalóriatartalom, üdítő, ital, alkoholmentes italok,
17-tel csökkent a 100 milliliterre vetített átlagos kalóriatartalom. Fotó: 123rf

Átalakították a recepteket

Az inzulinrezisztencia szomorú okai - részletek itt!

A szövetséget alkotó vállalatok a kitűzött célt termékeik receptúrájának átalakításával, új, innovatív termékek bevezetésével, illetve kis kiszerelésű termékeik arányának növelésével valósítják meg. Ezek mellett pedig bővítik kínálatukban az alacsony kalóriatartalmú és a kalóriamentes termékek arányát is. A tagvállalatok továbbá - marketingtevékenységük révén - tudatos folyadékfogyasztásra is ösztönzik a fogyasztókat, hogy egyre többen válasszák az alacsony energiatartalmú vagy kalóriamentes termékeket.

Az elmúlt évek eredményei

  • 2010 és 2018 között a szövetség tagjai által gyártott és/vagy forgalmazott termékek 100 milliliterre vetített átlagos cukor- és kalóriatartalma 43 százalékkal csökkent.
  • 2010-ben az alkoholmentes italok 100 milliliterre vetített átlagos kalóriatartalma 40 kalória volt, ma már csupán 23 kalória.
  • 2010 és 2018 között a csökkentett kalóriatartalmú (azaz legfeljebb 20 kalória/100 milliliter) és kalóriamentes termékek aránya az alkoholmentes italokon belül 23 százalékról 56 százalékra emelkedett.
  • Az üdítőitalokból bevitt kalória mindössze 2-3 százaléka az átlag magyarországi fogyasztó által bevitt teljes kalóriamennyiségnek.

"Szövetségünk és tagvállalataink tisztában vannak azzal, hogy felelősséggel tartoznak termékeik minőségért és fogyasztóink egészségéért. Ennek megfelelően folyamatos termékinnovációval, felelős reklámozással, illetve a fogyasztók minél szélesebb körű tájékoztatásával járulunk hozzá a közös népegészségügyi célok eléréséhez" - emelte ki Miklósvári Géza, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség elnöke.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: