Csökkent az üdítők cukortartalma

2010 óta összesen 43 százalékkal csökkent Magyarországon az üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. 2020 végéig további 7 százalékos csökkenést terveznek.

Önkéntes cukorcsökkentési porgramba kezdett a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. A vállalás célja, hogy a 2010-es értékekhez képest a felére csökkenjen a Magyarországon forgalomba hozott alkoholmentes italok, tehát a szénsavas üdítőitalok, a gyümölcslevek és a jeges teák átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végéig.

cukor, cukortartalom, kalóriatartalom, üdítő, ital, alkoholmentes italok,
17-tel csökkent a 100 milliliterre vetített átlagos kalóriatartalom. Fotó: 123rf

Átalakították a recepteket

Az inzulinrezisztencia szomorú okai - részletek itt!

A szövetséget alkotó vállalatok a kitűzött célt termékeik receptúrájának átalakításával, új, innovatív termékek bevezetésével, illetve kis kiszerelésű termékeik arányának növelésével valósítják meg. Ezek mellett pedig bővítik kínálatukban az alacsony kalóriatartalmú és a kalóriamentes termékek arányát is. A tagvállalatok továbbá - marketingtevékenységük révén - tudatos folyadékfogyasztásra is ösztönzik a fogyasztókat, hogy egyre többen válasszák az alacsony energiatartalmú vagy kalóriamentes termékeket.

Az elmúlt évek eredményei

  • 2010 és 2018 között a szövetség tagjai által gyártott és/vagy forgalmazott termékek 100 milliliterre vetített átlagos cukor- és kalóriatartalma 43 százalékkal csökkent.
  • 2010-ben az alkoholmentes italok 100 milliliterre vetített átlagos kalóriatartalma 40 kalória volt, ma már csupán 23 kalória.
  • 2010 és 2018 között a csökkentett kalóriatartalmú (azaz legfeljebb 20 kalória/100 milliliter) és kalóriamentes termékek aránya az alkoholmentes italokon belül 23 százalékról 56 százalékra emelkedett.
  • Az üdítőitalokból bevitt kalória mindössze 2-3 százaléka az átlag magyarországi fogyasztó által bevitt teljes kalóriamennyiségnek.

"Szövetségünk és tagvállalataink tisztában vannak azzal, hogy felelősséggel tartoznak termékeik minőségért és fogyasztóink egészségéért. Ennek megfelelően folyamatos termékinnovációval, felelős reklámozással, illetve a fogyasztók minél szélesebb körű tájékoztatásával járulunk hozzá a közös népegészségügyi célok eléréséhez" - emelte ki Miklósvári Géza, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség elnöke.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra