Az időszakos éhezés váratlan hatása

Egy friss amerikai kutatás szerint az időszakos böjtölés segíthet a diabétesz, szívbetegségek és a stroke megelőzésében is.

Egy friss tanulmány azt állítja, hogy az időszakos böjtölésnek további jó hatásai is vannak azon kívül, hogy súlycsökkenést és valamivel jobb közérzetet lehet elérni az alkalmazásával: ez a táplálkozási mód hosszú távon hozzájárulhat a stroke, a szívbetegségek és a diabétesz megelőzéséhez is.

böjt, böjtölés, fogyás, jobb közértzet, stroke, szívbetegség, diabétesz
böjt, böjtölés, fogyás, jobb közértzet, stroke, szívbetegség, diabétesz

12 hét alatt mérhető a változás

Az időszakos böjt előnyeiről és veszélyeiről korábbi cikkünkben olvashat bővebben - kattintson ide!

A szakemberek 19 főt, többségében elhízott embereket vontak be kutatásukba. Az alanyok közül mindenki metabolikus szindrómában szenvedett, és 84 százalékuknál már legalább egyféle gyógyszer szedésére szükség volt. A résztvevőket a következő feladat elé állították a kutatók: arra kérték őket, hogy a nap 24 órájából 14-ben ne vegyenek magukhoz ételt. A maradék 10 órában viszont azt ehettek, amit, amikor és ahogyan csak akartak.

12 hét után a tudósok azt figyelték meg, hogy az alanyok testzsírszázaléka, testtömegindexe és testsúlya is csökkent - körülbelül három százalékkal. Sokuknak a koleszterin- és vércukorszintje is alacsonyabb lett, 70 százalékuk pedig az alvásminőség jelentős javulásról számolt be.

Hosszútávon is fenntartható módszer

A tudósok szerint nemcsak a fent említett dolgok miatt lehet jó döntés az időszakos böjtölés, hanem azért is, mert nem túlságosan korlátozó, hiszen nem jár semmilyen ételcsoport kiiktatásával. Emiatt pedig hosszú távon is tartható. Így érezhették a kísérleti csoport tagjai is, mivel a 19 ember kétharmada még a projekt vége után egy évvel is folytatta az időszakos böjtölést.

Ezáltal pedig nemcsak a súlycsökkenésért tettek sokat, hanem eredményeik javulásával olyan súlyos egészségügyi problémák kialakulásának megelőzéséért is, mint például a stroke, szívbetegségek vagy a diabétesz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció