A túlzott sófogyasztás veszélyei

A túlzott sófogyasztás vérnyomásproblémákat, puffadást, vizesedést okozhat és akár vesekövek kialakulásához is vezethet.

Az ajánlott napi sóbevitel mennyisége 2300 milligramm, amely egy evőkanálnyinak felel meg. Ha pedig valaki elmúlt 50 éves, magas a vérnyomása, cukorbeteg , illetve afro-amerikai származású, akkor 1500 milligrammnál több nem javasolt neki. Érdemes betartani ezeket az ajánlásokat, mivel a túlzásba vitt sóbevitelnek komoly egészségügyi következményei is lehetnek.

Milyen sót érdemes fogyasztani? Napjainkban igen sokféle termék megfordul a boltok polcain, és az árudömpingben sokszor nehéz eldönteni, melyiket is érdemes választani. Míg évekkel ezelőtt a sóból is csak néhány fajta létezett, ma már széles választékban kapható. De vajon melyik jó? Kattintson !

Vesekövek, vesebetegség kialakulása

A veséket nagyon megterheli, ha túl sok sót fogyasztunk, ráadásul folyadék-visszatartást is eredményezhet. Hosszú távon megnövekszik a vizeletben a kalcium mennyisége, amely ha kikristályosodik, akkor vesekövek kialakulásához vezethet.

Puffadás, ödéma

Egy sok sót tartalmazó étkezés után nem ritka, hogy felpuffadunk , felvizesedünk, mivel ilyenkor sok vizet tart vissza a szervezetünk. Ez egészséges emberek esetében szerencsére nem túl gyakori, és nem is ad okot különösebb aggodalomra, mivel általában néhány óra múlva magától is elmúlik. Ha azonban nem, és ödémásodást tapasztalunk az arcon, a karokon, a lábakon, és a bokákon, illetve minden étkezés után ilyesmivel találkozunk, akkor ez azt jelzi, hogy vesénk, illetve folyadékháztartásunk nem működik megfelelően, ezért sürgősen csökkenteni kell a sóbevitelünket. Emellett érdemes lehet az orvost is felkeresni.

Nem tesz jót az egészségünknek, ha túl sósan fogyasztjuk az ételeket
Nem tesz jót az egészségünknek, ha túl sósan fogyasztjuk az ételeket

Folyadékvesztés

Ha a szervezetben található túl sok só miatt a vesék nem működnek megfelelően, akkor a szervezet vizet vonhat el a sejtektől, ami dehidratációhoz vezethet. Ilyenkor fokozott szomjúságérzetet, hányingert, gyomorgörcsöt, hasmenést is tapasztalhatunk. Ebben az esetben érdemes sok folyadékot fogyasztani, ami közömbösíti a felesleges sót és rehidratálja a sejteket is. A folyadékbevitel megnövelése egyébként az ödémásodás esetében is segíthet.

Magas vérnyomás

Vérnyomásunk az egészséges szint fölé emelkedhet, ha túl sok sót viszünk be. Ez megnöveli a stroke , a szívroham, illetve a szívleállás kockázatát is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a magas vérnyomásra hajlamosak mindig ügyeljenek rá, hogy semmiképp se lépjék túl a napi sóbevitel ajánlott mennyiségét.

Forrás: curejoy.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: