A kenyér nem alapvető élelmiszer

Az alapvető élelmiszerek közül az utóbbi időben többnek is csökkent az áfája. Ha csak ezt nézzük, akkor a pékáruk, köztük a kenyér sem alapvető élelmiszer. Eddig a sertés tőkehús, a friss tej, a tojás és a baromfihús áfája csökkent 5 százalékra, de lassacskán a tejföl, a túró, a hal és a kenyér is bekerülhet a csoportba.

Az alapvető élelmiszerek körét sok szempont alapján meghatározhatjuk, de ha azt vizsgáljuk, hogy a fogyasztók, a lakosság számára mi a fontos, miből tartanak mindig otthon, akkor a kenyér biztosan ott van az első háromban - hívta fel a figyelmet Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Ezt támasztják alá a szervezet nemrég elkészült saját felméréséből származó adatok, de a KSH egy főre jutó, átlagos élelmiszerfogyasztásról szóló adatai is. Azok az élelmiszerek, amelyeknek az áfája a korábbi években 5 százalékra csökkent, fontosak a lakosság számára. Ugyanígy a jövőre bevonni tervezett hal fogyasztásának növelése is szükséges a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Ezzel együtt nem tudni - mutatott rá az elnök - hogy a lakosság szempontjából kiemelten fontos pékárukra eddig miért nem került sor.

kenyér
Frissen sült kenyér. Az étkezés fontos része

A háztartások egy főre jutó havi kiadásainak megoszlásában a KSH 2016-os adatai szerint az élelmiszerek és nem alkoholos italok 26,5 százalékot tettek ki, és ez havonta 20 412 forintot jelentett. E termékcsoporton belül a legnagyobb arányt, 27,5%-ot a hús és húskészítmények képviselték, az erre fordított, egy főre jutó 5605 forintos havi összeg közel azonos az előző évivel. A húsfélék ára a vizsgált időszakban átlagosan 4,9%-kal mérséklődött, ezen belül is - elsősorban a sertés tőkehús áfájának 27%-ról 5%-ra mérséklése miatt - a legdinamikusabban (14,2%-kal) a sertéshúsé csökkent, így hasonló ráfordítás mellett is nőtt az elfogyasztott mennyiség.


A főcsoporton belül havonta 3179 forint volt a tejre, tejtermékre, sajtra, tojásra fordított egy főre jutó kiadás nagysága, 3031 forintot pedig kenyérre és egyéb gabonatermékekre költött a lakosság. Az összes élelmiszerköltség csaknem ötödét zöldségfélékre, gyümölcsre és burgonyára fordították, 6,6%-os áremelkedés mellett fejenként 3643 forintot, ami folyó áron 7,6, reálértéken 0,9%-kal haladta meg az előző évit. Ezen belül zöldségfélékre (10,2%-os áremelkedés mellett) 5,2%-kal, gyümölcsökre (104,0%-os árindex mellett) 9,4%-kal többet adtak ki a háztartások folyó áron.

Az étolaj ára 7,1%-kal emelkedett 2016-ban, aminek hatására a fogyasztása reálértéken 3,2%-kal esett vissza, ugyanakkor az állati zsiradékok esetében, ahol az árak 6,3%-kal csökkentek, a kiadás 11,8%-kal nőtt, ami a hazai lakosság jelentős árérzékenységére utal. Édességekre havonta 1270 forintot adtunk ki fejenként, az előző évhez képest folyó áron 5,2%-kal többet. A költségek több mint harmadát, 452 forintot csokoládéra, 294 forintot cukorra költöttük.

Felgyorsult életmódunk, gyerekkori berögződések és sok más tényező miatt is kialakulhatnak olyan étkezési szokások, amelyek hosszú távon igénybe veszik a szervezetünket, emésztésünket, és egészségi problémákat okozhatnak. Ezeket a berögződéseket magunktól gyakran már észre sem vesszük. Melyek tehát a leggyakoribb étkezési hibák és szokások, és hogyan lehet változtatni rajtuk? Részletek!

Az élelmiszer-fogyasztás mennyiségi adatai alapján 2016-ban a háztartások fejenként 5,2 kg húst, szalámit és felvágottat vásároltak havonta, hasonlóan az előző évhez. Az elfogyasztott mennyiség legnagyobb részben baromfi- (1,6 kg), illetve sertéshús (1,5 kg) volt. A kenyér és péksütemény, a tésztafélék, valamint a rizs vásárolt mennyisége az előző évhez képest érdemben nem változott. Egy főre jutó havi tejfogyasztásunk 4,5 literre emelkedett, 0,8%-kal meghaladva az előző évi mennyiséget. Friss és fagyasztott zöldségből, gyümölcsből az előző évhez hasonlóan 4,4, illetve 3,8 kg fogyott havonta. 2016-ban a burgonya ára jelentősen, 25,8%-kal emelkedett, hatására a fogyasztás mennyisége 5,5%-kal csökkent. Az alkoholmentes italok közül számottevő az ásványvíz- (6,4 liter) és az üdítőital-fogyasztásunk (2,3 liter), ennél kevesebb, mindössze 1,1 liter fogyott a különféle gyümölcslevekből.

Forrás: vg.hu, ksh.hu 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrik, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag