A hosszú élet titka: az olívaolaj

Régóta ismert, hogy a mediterrán étrend nagyon jó hatással lehet az egészségünkre. Egy friss kutatás szerint az étrendben az olívaolajnak különösen nagy szerepe lehet az időskori betegségek megelőzésében.

A mediterrán diéta áldásos hatásairól rengeteg cikk született már. Az étrend fő jellemzője, hogy előnyben részesíti a zöldségeket és gyümölcsöket, olajos magvakat, az olívaolajat, valamint a teljes kiőrlésű gabonákat, ugyanakkor minimálisra szorítja a vörös és feldolgozott húsok, a tejtermékek, a transzzsírsavak és telített zsírok, illetve a finomított cukrok fogyasztását. Nem véletlen, hogy a mediterrán országokban az uniós átlag feletti életkort érnek meg az emberek.

Tíz érv a mediterrán diéta mellett A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a mediterrán országokban élnek a legegészségesebb emberek. Étrendjük példaértékű, melynek elsajátítása ráadásul roppant egyszerű: kattintson a részletekért!

A Minnesota Orvosi Egyetem kutatói most arra voltak kíváncsiak, hogy az étrend mely összetevőjének lehet a legkomolyabb egészségvédő hatása. Eredményeik szerint az olívaolaj az egyik leghasznosabb közülük, amely nem csak az időskori megbetegedéseket segít megelőzni, de a hosszú élet titka is lehet ezekben az országokban.

Az olívaolajnak különösen nagy szerepe lehet az időskori betegségek megelőzésében. Fotó: Getty Images
Az olívaolajnak különösen nagy szerepe lehet az időskori betegségek megelőzésében. Fotó: Getty Images

Az olívaolaj és a mozgás a leghasznosabb

A mediterrán étrendet követők gyakran fogyasztanak vörösbort is, a kutatók egyik tippje pedig ez, pontosabban a benne lévő rezveratrol nevű anyag volt. Korábban ugyanis már igazolták, hogy ez az anyag védhet bizonyos öregkori betegségek kialakulásától és hozzájárulhat a hosszú, egészséges élethez is. Kiderült azonban, hogy a mediterrán ételek alapjául szolgáló olívaolaj még ennél is komolyabb hatással van az egészségünkre.

Önmagában azonban nem leszünk egészségesek attól, ha több olajat használunk az ételeink elkészítéséhez. A kutatás eredménye szerint a valódi gyógyhatását akkor fejti ki, ha az olívaolaj fogyasztása sok mozgással is párosul, melynek hatására a szervezet lebontja az elraktározott lipidcseppeket. Újabb kutatásokat is akarnak végezni annak érdekében, hogy jobban megértsék ezt a folyamatot, ez pedig a későbbiekben újabb kezelések kidolgozásához vezethet.

Forrás: Science Daily

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: