A bőséges reggeli áldásos hatása

Ha nem vacsorára, hanem reggelire eszünk többet, akkor kétszer annyi kalóriát égethetünk el, valamint megelőzhetjük az elhízás és a magas vércukorszint kialakulását is - állítják friss tanulmányukban a német kutatók.

"Eredményeink azt mutatják, hogy a reggelire elfogyasztott étel - függetlenül attól, mennyi kalóriát tartalmaz - kétszer akkora diéta indukálta termogenezist (DIT) idéz elő, mint ha ugyanazt az ételt vacsorára fogyasztanánk el" - magyarázta Juliane Richtert, a Lübecki Egyetem kutatója, aki egyben a tanulmány társszerzője. A DIT azt a kalóriamennyiséget tükrözi, amelyet a szervezet eléget annak érdekében, hogy feldolgozza és megeméssze az elfogyasztott ételeket. Emellett megmutatja azt is, milyen jól működik a szervezet anyagcseréje, és az miként különbözik az étkezések időpontjától függően.

reggeli, bőséges reggeli, ideális reggeli, reggelizési szokások, DIT, kalóriégetés, vacsora
reggeli, bőséges reggeli, ideális reggeli, reggelizési szokások, DIT, kalóriégetés, vacsora

Ezért jobb a bőséges reggeli

Tényleg léteznek a negatív kalóriák? A válaszért kattintson ide!

A kutatók 16 embert vizsgáltak, akik először alacsony kalóriaértékű reggelit és magas kalóriaértékű vacsorát fogyasztottak, majd fordítva. Kimutatták, hogy azonos kalóriafogyasztás 2,5-szer magasabb diéta indukálta termogenezist idézett elő reggel, mint este - magasabb és alacsonyabb kalóriaértékű ételek elfogyasztása után egyaránt.

Reggeli után ráadásul kisebb volt az élelmiszer okozta vércukorszint- és inzulinkoncentráció-emelkedés is, mint vacsora után. Azonban azt is kimutatták a szakemberek, hogy alacsonyabb kalóriaértékű reggeli fogyasztása növelte az étvágyat - különösen az édességek iránti vágyat.

"Az elhízott és az egészséges embereknek egyaránt az tanácsoljuk, hogy inkább bőséges reggelit fogyasszanak a nagy vacsora helyett. Így csökkenthetik testsúlyukat és megelőzhetik az anyagcserezavar okozta betegségeket" - emelte ki a szakember.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció