5 fontos tudnivaló a D-vitamin-hiányról

Tél végére sokan szenvednek a D-vitamin-hiány tüneteitől. Melyek ezek, és hogyan szüntethetjük meg?

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely a szervezetben raktározódik. - D1-, D2- és D3- vitaminok tartoznak a D-vitamin gyűjtőnév alá - magyarázza Dr. Polgár Marianne gyermekorvos-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A D-vitaminnak a szervezet számára legjobban felhasználható formája a D3-vitamin. Provitaminja a 7-dehidro-kolekalciferol, amelyből a napfény UVB sugarának hatására a bőrben képződött D3-vitamin jut a szervezetbe.

Tápanyagokkal is magunkhoz vehetjük

Azonban nem a napfény az egyetlen lehetőség a D-vitamin felvételére, D3-at tápanyagokkal is magunkhoz veszünk. Ilyen D-vitamin-források a tejtermékek, a tojás, a tőkehal és a tőkehal májának olaja. A D-vitaminról az utóbbi évek kutatásai során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a csontok épségének megőrzésén kívül számos egyéb funkciót is ellát a szervezetben. Egyfajta hormonszerű anyagként működve szerepet játszik például az immunrendszer egészséges működésében is.

5 fontos tudnivaló a D-vitamin hiányról
Tél végére szervezetünk D-vitamin-raktárai megcsappannak

A téli borongós hónapok alatt gyakran alakul ki hiányállapot, melynek tünete például a gyakori légúti fertőzésekben is megmutatkozhat. Hiányállapotra utalhatnak a gyakori felső és alsó légúti betegségek, bronchitisek , tüdőgyulladások. Ekcéma, pikkelysömör esetén a tünetek rosszabbodása is figyelmeztető tünet lehet.

Gyógyszerek is okozhatnak D-vitamin-hiányt

A külső körülményeken kívül a szervezet kóros állapotai, betegségek és egyes gyógyszerek állandó szedése is vezethetnek D-vitamin-hiányhoz. A bél olyan megbetegedései, amelyek felszívódási zavarral, zsírszéklet ürülésével járnak - megakadályozva a tápanyagok és a vitaminok felszívódását is - D-vitamin-hiányos állapothoz vezetnek. A D-vitamin feldolgozásához és hasznosulásához ép máj- és veseműködés is szükséges: ezeknek a szerveknek a betegségei esetében normál mennyiségű D-vitamin-bevitel mellett is hiányállapot jön létre.

Gyermekkorban az alacsony D-vitamin-szint jele lehet, tehát a mérés különösen javasolt az alábbi tünetek esetén:

  • a bőr sápadtsága,
  • puha koponyacsontok,
  • boltozatos homlok,
  • elgörbült alsó végtagok ("o" láb kialakulása)
  • mellkasi csontok, a bordák deformálódása ("tyúkmell")
  • fokozott hajlam a csonttörésre
  • izomzat tónusának csökkenése,
  • fogzás és mozgásfejlődés késése,
  • gyakori légúti fertőzések.

Egyénre szabott kezelés

Kortól függetlenül és panaszmentes állapotban is javasolt a D-vitamin-szint évenkénti ellenőriztetése, a hiányállapot, illetve a szövődmények megelőzése érdekében. A D-vitamin-hiány meghatározása vérből laboratóriumi vizsgálattal, illetve csontsűrűség-méréssel történhet. Annak eldöntésére, hogy kinek és milyen adagú D-vitamin szedése indokolt, orvosi vizsgálat szükséges, és a vizsgálatok eredményének függvényében lehet a D-vitamin adását elkezdeni. Az egyénre szabott D-vitamin-kezeléssel a hiányállapotot és a kóros tüneteket meg lehet szüntetni.

Forrás: Budai Allergiaközpont

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)