Vitamin kisokos (a B12 - vitamin)

A B12 - vitamin azon ritka biomolekulák közé tartozik, melyek kobaltot tartalmaznak. Jelenléte létfontosságú a sejtosztódáshoz, ezért hiányában először a gyorsan osztódó és újraképződő sejtek károsodnak, mint például a vörösvérsejtek.

Azon ritka biomolekulák közé tartozik, melyek kobaltot tartalmaznak. Jelenléte létfontosságú a sejtosztódáshoz, ezért hiányában először a gyorsan osztódó és újraképződő sejtek károsodnak, mint például a vörösvérsejtek.

A B12-vitamin a sejt örökítő anyagának, a DNS molekula építőanyagainak előállításához szükséges. Csak az állati eredetű táplálékaink tartalmazzák, de az emberi bélcsatorna normál baktériumflórája is képes előállítani. A tápcsatornából történő felszívódása és hasznosulása egy speciális fehérje, ún. intrinsic faktor jelenlétéhez kötött. A B12-vitamin ezzel a fehérjével egy komplexet alkot, és csak ennek segítségével képes épségben eljutni a vékonybél végső szakaszához, ahonnan felszívódik, és a vérkeringésbe kerül.

B12-vitaminhiány kialakulása

Mivel a növények nem tartalmaznak B12-vitamint, a szigorú vegetáriánus étrend, amely egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű élelmiszereket, B12-vitaminhiányhoz vezethet. Ezért terhesség, szoptatás során, valamint gyermek- és serdülőkorban ez a fajta étrend nem javasolt. A másik oka a B12-vitamin hiányának a felszívódás zavarára vezethető vissza. Mivel a tápcsatornából csak egy bizonyos speciális fehérje segítségével képes felszívódni, ennek hiányában elégséges bevitel mellett is kialakulnak a hiánytünetek.

B12-vitaminhiány tünetei

Mivel a sejtosztódásban van fontos szerepe, először a gyorsan újraképződő sejtekben mutatkoznak a tünetek, legelőször a vérsejtekben. Jellegzetes vérszegénység alakul ki, ami azt jelenti, hogy kevés vörösvérsejt képződik, és azok sem normálisak. Könnyen széteső nagy sejtek keletkeznek, aminek következtében enyhe sárgaság is kialakulhat. Nemcsak a vörös-, hanem a fehérvérsejtek is károsodnak. Egyéb tünetek főleg az idegrendszerben mutatkoznak: bizsergés a végtagokon, a helyzetértékelés, majd az emlékezés zavara jelentkezik. Általánosságban majd minden sejtben kimutatható a sejtérés károsodása. Amennyiben kideríthető, hogy a vitamin hiánya a felszívódás zavarára vezethető vissza, akkor izomba adott injekció adásával lehet bejuttatni a szervezetbe. Egyéb esetben normális B12-vitamint tartalmazó étrend vagy vitaminkészítmény szedése elegendő.

Millei Ilona

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció