Pajzsmirigyzavart jelezhet a feledékenység

A feledékenységet legtöbbször az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségekkel kapcsolják össze, pedig akár pajzsmirigyzavar is állhat mögötte.

Hová tettem a kulcsom? Miért is mentem át a másik szobába? Mit is mondott a kollégám a tegnapi értekezleten? Ezek és ehhez hasonló kérdések szinte kivétel nélkül minden ember fejében megfordulnak, ám van, hogy a feledékenység már zavaró méreteket ölt. De még mielőtt kezdődő Alzheimer-kórt diagnosztizálna magának, érdemes megnézetni pajzsmirigye működését, mivel meglehet, hogy a túl kevés pajzsmirigyhormon okozza a panaszt. A témában dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa beszélt.

Gyógy- és fűszernövények, ha feledékeny lenne Mai modern világunkban sok információval találkozunk. Ezek raktározása igénybe veszi agyunk működését, nem csoda hát, ha néha elfelejtünk dolgokat. Ha ez túl sűrűn fordul elő, és már problémákat is okoz, használjunk gyógynövényeket memóriánk javítására. Kattintson!

A feledékenység ijesztő is tud lenni

Bár mindenkivel megesik, hogy elfelejt dolgokat, van, hogy ijesztő méreteket ölt a probléma. Előfordulhat ugyanis, hogy az illető közérzetére, emberi kapcsolataira is rányomja a bélyegét, hogy sok mindenre - akár mindennapi dolgokra- nem emlékszik. Amennyiben ez csak ritkán fordul elő, úgy teljesen természetes, ám ha feltűnően feledékenyebb, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát, mivel komoly betegségek is húzódhatnak a háttérben.

A feledékenység mögött akár pajzsmirigyzavar is állhat
A feledékenység mögött akár pajzsmirigyzavar is állhat

Bár gyakran az időskor velejárója a feledékenység, még ekkor sem érdemes legyinteni rá, hiszen valamilyen betegség is okozhatja. Ez lehet például érszűkület, daganat, vese- vagy májbetegség, hormonzavar, de akár egyszerű vitaminhiány (például B6, B12 hiánya), gyógyszer-mellékhatás, vagy stresszes időszak is - mondja dr. Bérczy Judit.

Pajzsmirigy-alulműködés is lehet a hátterében

Apajzsmirigyáltal termelt hormonok az egész test működésére nagy hatást gyakorolnak, így az agyi funkciókra, a memóriára is. Amennyiben valamilyen oknál fogva túl kevés T3, T4 hormont termel, azanyagcserelelassul, ami negatívan befolyásolja a kognitív funkciókat is.

Mivel a normál agyműködéshez sok energiára van szükség, a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők gyakran panaszkodnak feledékenységre és koncentrációs zavarokra, ugyanis az állapot lassú anyagcserével, így kevesebb energiatermeléssel jár - magyarázza a szakember. Az illető memóriája ezért romlik - amellett, hogy aluszékonnyá, depresszióssá és fáradttá válik.

A pajzsmirigy-alulműködés további tünetei:

  • menstruációs zavarok
  • túlsúly
  • depresszió
  • alacsony pulzus
  • székrekedés
  • hajhullás
  • alvászavar

Szerencsére a pajzsmirigy-alulműködés gyógyszeres terápiával igen eredményesen kezelhető, melynek hatására a hormonszint normalizálódik, az anyagcsere felgyorsul, így az agyi funkciók is kielégítőbbé válnak.

Gyógynövényekkel a jobb memóriáért

A pajzsmirigy-alulműködésre használt gyógyszeren kívül célszerű gyógynövényeket is fogyasztani, hogy minél tovább megőrizhessük szellemi funkcióinkat. Ilyen például az orvosi veronika, amely amellett, hogy hatékony értisztító, fokozza az agy vérkeringését is, illetve a ginzeng, amely hozzájárul a testi erőhöz és egészséghez, valamint javítja az emlékezőképességet és a koncentrációt.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)