Miért fontos az elhízást kezelni?

A túlsúly bizonyítottan a jelen és a jövő egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. A WHO adatai szerint a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb, de megelőzhető kockázati tényező a dohányzás után.

Az elhízás anyagcsere-folyamat olyan genetikai, központi idegrendszeri vagy endokrin, és környezeti hatásokra létrejövő zavar, mely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Ez a folyamat a táplálékfelvétel növelésében és/vagy az energialeadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározáshoz vezet. Az elhízás tehát krónikus és recidiváló betegség, mely tartós kezelést igényel, elsősorban kísérő betegségek esetén.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint túlsúlyos az, akinek a testtömegindexe nagyobb vagy egyenlő, mint 25, és elhízott, akié 30 vagy afölötti.

Számolja ki Ön is testtömegindexét , és tudja meg, mennyire hajlamos az elhízásra!

Egyszerű lépések

Az elhízásért elsősorban a nem megfelelő táplálkozás, valamint a mozgásszegény életmód okolható, de kialakulhat étkezési zavarok miatt is, ekkor viszont ennek okát is ki kell deríteni, mely akár lelki eredetű is lehet.

Ahhoz, hogy tartós fogyást érjünk el, első lépésként, a rendszeres mozgás mellett az étkezési szokásainkon kell változtatni, majd a későbbiekben e szerint élni, és ezt megtartani, életmóddá alakítani. A legfontosabb alapelvek, melyeket fontos betartani:

  • együnk többször, de keveset
  • fogyasszunk kalóriaszegény és alacsony zsírtartalmú ételeket
  • együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt
  • kerüljük a titkos evéseket és a nassolást nassolást, valamint a mesterséges adalékanyagokat, tartósítószereket
  • és végül figyeljünk a rendszeres mozgásra

Pozitív gondolatok

Az elhízást ma már kognitív viselkedésterápiával is kezelik. Sokszor ugyanis olyan élethelyzetek lehetnek a probléma hátterében, melyekre a szervezet evéssel reagál. A kognitív viselkedésterápiának a segítségével feltárják azokat a negatív gondolatokat, melyek kiválthatják az evési kényszert, és egy pozitív választ fognak rá alkalmazni. Gondolatainkkal ugyanis nagyban befolyásolhatjuk étkezésünket (pl. akarok enni, de tudom, hogy egészségtelen.), és így képesek vagyunk megváltoztatni kényszeres viselkedésünket.

Súlyos szövődmények

Az elhízás problémájával mindenképpen komolyan kell foglalkozni, és szükség esetén kérjünk orvosi segítséget, hiszen az elhízás amellett, hogy önértékelési zavart okoz és akadályoz a mindennapi életben, rengeteg súlyos szövődménnyel járhat, amelyek az elhízás mértékének és eredetének függvényében változnak. A nem megfelelő életmód miatt nagy mennyiségű zsír rakódik le a szervezetben. Ez megterheli a szívet, az érhálózatot és magas vérnyomást vérnyomást , trombózist, valamint agyvérzést is okozhat. A túlsúlyos embereknél nagyobb esélye van a depresszió, a rák, a cukorbetegség, az érelzáródások, a vese- és májelégtelenség kialakulásának is.

Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: