Ez lehet a Parkinson-kór korai jele

A tudósok úgy vélik, ez a gyakori tünet akár 20 évvel is megelőzheti a neurológiai betegség diagnózisát.

A vakbélműtét, pontosabban a féregnyúlvány eltávolítása 20 százalékkal is csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát - állítja egy kutatócsoport. Részletek!

Ha gyakran küzdünk székrekedéssel, az akár a Parkinson-kór korai jele is lehet. A jeruzsálemi Héber Egyetem és a németországi frankfurti Goethe Egyetem kutatói azt feltételezik, hogy a székrekedés - bár a Parkinson-kór gyakori, de általában ritkán tárgyalt, nem motorikus szimptómája - akár már 20 évvel az ismert neurológiai betegség diagnózisa előtt figyelmeztethet annak kialakulására - számolt be a március elején a Science Advances-ben megjelent tanulmányról az israel21c.org. Mint írják, azért lehet különösen fontos ez a felfedezés, mert jelenleg nincsenek olyan terápiák, amelyek képesek megállítani a Parkinson-kór progresszióját. Ha azonban elég korán diagnosztizálják a betegséget, a kutatók abban bíznak, hogy bizonyos kezelések - melyek a kór későbbi szakaszában sikertelennek bizonyultak - talán a korábbi szakaszokban működhetnek.

Ezért fontosak a Lewy-testek

A Parkinson-kór apró "fehérjehulladék"-lerakódásokkal jár az agysejtekben, melyeket felfedezője után Lewy-testeknek neveztek el. Úgy tűnik, hogy a Lewy-testek felhalmozódása összefüggésben van a Parkinson-kór nem motorikus tüneteivel, beleértve a szorongást, az alvászavarokat és a szaglás elvesztését is. A tudósok szerint emellett a Lewy-testek felelhetnek azon agysejtek haláláért is, melyek a test különböző részeinek, köztük a gyomor-bél traktusnak az egészséges működését is irányítják.

A Parkinson-kór egyik legszembetűnőbb jele a kézremegés, másodlagos tünetei között azonban első helyen áll a székrekedés. Fotó: Getty Images
A Parkinson-kór egyik legszembetűnőbb jele a kézremegés, másodlagos tünetei között azonban első helyen áll a székrekedés. Fotó: Getty Images

Mivel a Lewy-testek klinikailag nem hozzáférhetők, és közvetlenül nem vizsgálhatók az agyban, a tudósoknak olyan velük összefüggésben álló tüneteket kellett keresniük - mint például székrekedést -, melyet kísérletek során meg tudnak figyelni. Főképp, mert a Lewy-testek évekig is tünetmentesen halmozódhatnak az agyban.

Először írták le ezt az összefüggést

A Héber Egyetem csapata, Joshua Goldberg, az Orvosi Neurobiológiai Tanszék professzorának vezetésével ezért túlzott mértékben expresszálta az α-szinuklein nevű fehérjét a laboratóriumi egerek agysejtjeiben. Az α-szinuklein szabályozza a többi közt a gyomor-bél mozgását; és az a Lewy-testek fő alkotóeleme is.

A kísérlet eredményeképp afehérjetúlzott expressziója (kifejeződése) az egerek agysejtjeinek zsugorodását és elektromos aktivitásának lelassulását okozta, közvetlenül befolyásolva a székrekedéshez vezető fiziológiai folyamatokat. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg ez zajlik le az embereknél is a Parkinson-kór korai szakaszában.

"Tudomásunk szerint ez az első alkalom, hogy valaki leírta ezeket az ok-okozati összefüggéseket, melyek összekapcsolják az α-szinuklein fehérje hatását az agysejtekre és azokra a korai tünetekre, amelyekről már régóta tudjuk, megelőzik ezt a betegséget" - összegezte Goldberg, aki annak ellenére is nagyon lelkes, hogy az emberekre nézve mindez továbbra is csak egy felvetés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)