A vas

A szervezet vastartalma körülbelül 3-4 g. Ennek a java része, azaz 60 %-a a hemoglobinban van, 30 %-a a ferritin nevű fehérjéhez kötődve raktározódik, 9 %-a az izomsejtekben található, 1 %-a különböző enzimfolyamatokban vesz részt. A vassal szerveztünk nagyon "gazdaságosan" bánik, ugyanis csak felszívódni tud, de a szokásos utakon kiválasztódni nem képes. Vasvesztés csak abban az esetben történik, ha a sejtek távoznak, ami természetes a bőr és a bélnyálkahártya állandó megújulása során. Nagyobb fokú vasvesztés vérzéskor lép fel, ezért a nők sokkal inkább ki vannak téve a vashiány kialakulásának, hiszen a menstruációval már számottevő mennyiségű vas távozik a szervezetből.

A táplálékkal bevitt vasnak csak nagyon kis része hasznosul. Átlagosan 6 mg vas kerül a szervezetbe a normális étrenddel, és ebből mindössze 1 mg az, ami fel is szívódik. A növényekben lévő vasat sokkal kevésbé tudja felvenni az emberi szervezet, mint az állati eredetű, főleg húsokból származó vasat. A vas felszívódását befolyásolja a hemoglobinszint, a vasraktárak feltöltöttsége, a csontvelő vörösvérsejtképző kapacitása, a vérkeringésben lévő kötött formájú vas mennyisége.

A vashiány kialakulásának oka lehet:

 • a megnövekedett szükséglet,
 • a vérzéssel történő vasvesztés,
 • a felszívódás elégtelensége.

A vashiány tünetei:

Még mielőtt az orvosi diagnózis és a laboratóriumi eredmények megerősítenék, különböző tünetek már utalhatnak látens vashiányra:

 • fáradtság, kimerültség,
 • idegesség, koncentrációképesség csökkenése,
 • reggeli fejfájás,
 • diszkomfortérzés, pszichológiai labilitás,
 • csökkent teljesítőképesség,
 • feledékenység,
 • sápadtság,
 • étvágytalanság,
 • fertőzésekre való hajlam növekedése,
 • a bőr szárazzá válik, kirepedezik,
 • hajhullás, töredezett haj.

A magzat és a csecsemő vasszükségletét a terhesség és a szoptatás alatt az anya megfelelő vaskészletei biztosítják. Kisgyermekkorban a kiegyensúlyozott táplálkozás - amely elegendő mértékben tartalmaz húst - megfelelő vasellátottságot biztosíthat. A fenti tünetek megjelenése azonban már kisgyerekeknél is felveti a vashiány gyanúját. A tartós vashiány és ennek következtében kialakuló vérszegénység hosszú távon komoly betegségek kialakulásához, a szellemi fejlődés elmaradásához, a teljesítőképesség csökkenéséhez vezet.

Legfontosabb vasforrásaink:

halak, tojássárgája, húsok, máj. Sok vasat tartalmaz a sóska, a paraj, a mák, de ezek vastartalmának csak nagyon kis mennyisége szívódik fel. III. évf. / 7. szám

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)