A vas

A szervezet vastartalma körülbelül 3-4 g. Ennek a java része, azaz 60 %-a a hemoglobinban van, 30 %-a a ferritin nevű fehérjéhez kötődve raktározódik, 9 %-a az izomsejtekben található, 1 %-a különböző enzimfolyamatokban vesz részt. A vassal szerveztünk nagyon "gazdaságosan" bánik, ugyanis csak felszívódni tud, de a szokásos utakon kiválasztódni nem képes. Vasvesztés csak abban az esetben történik, ha a sejtek távoznak, ami természetes a bőr és a bélnyálkahártya állandó megújulása során. Nagyobb fokú vasvesztés vérzéskor lép fel, ezért a nők sokkal inkább ki vannak téve a vashiány kialakulásának, hiszen a menstruációval már számottevő mennyiségű vas távozik a szervezetből.

A táplálékkal bevitt vasnak csak nagyon kis része hasznosul. Átlagosan 6 mg vas kerül a szervezetbe a normális étrenddel, és ebből mindössze 1 mg az, ami fel is szívódik. A növényekben lévő vasat sokkal kevésbé tudja felvenni az emberi szervezet, mint az állati eredetű, főleg húsokból származó vasat. A vas felszívódását befolyásolja a hemoglobinszint, a vasraktárak feltöltöttsége, a csontvelő vörösvérsejtképző kapacitása, a vérkeringésben lévő kötött formájú vas mennyisége.

A vashiány kialakulásának oka lehet:

 • a megnövekedett szükséglet,
 • a vérzéssel történő vasvesztés,
 • a felszívódás elégtelensége.

A vashiány tünetei:

Még mielőtt az orvosi diagnózis és a laboratóriumi eredmények megerősítenék, különböző tünetek már utalhatnak látens vashiányra:

 • fáradtság, kimerültség,
 • idegesség, koncentrációképesség csökkenése,
 • reggeli fejfájás,
 • diszkomfortérzés, pszichológiai labilitás,
 • csökkent teljesítőképesség,
 • feledékenység,
 • sápadtság,
 • étvágytalanság,
 • fertőzésekre való hajlam növekedése,
 • a bőr szárazzá válik, kirepedezik,
 • hajhullás, töredezett haj.

A magzat és a csecsemő vasszükségletét a terhesség és a szoptatás alatt az anya megfelelő vaskészletei biztosítják. Kisgyermekkorban a kiegyensúlyozott táplálkozás - amely elegendő mértékben tartalmaz húst - megfelelő vasellátottságot biztosíthat. A fenti tünetek megjelenése azonban már kisgyerekeknél is felveti a vashiány gyanúját. A tartós vashiány és ennek következtében kialakuló vérszegénység hosszú távon komoly betegségek kialakulásához, a szellemi fejlődés elmaradásához, a teljesítőképesség csökkenéséhez vezet.

Legfontosabb vasforrásaink:

halak, tojássárgája, húsok, máj. Sok vasat tartalmaz a sóska, a paraj, a mák, de ezek vastartalmának csak nagyon kis mennyisége szívódik fel. III. évf. / 7. szám

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra