A Crohn-betegség tünetei és típusai

Számtalan olyan betegség létezik, amelynek nem tudják pontosan a kiváltó okát, és nincs rá olyan gyógymód sem, amellyel 100 százalékban megszüntethetőek a panaszok. Ilyen kóros állapot az emésztőrendszer ismeretlen eredetű krónikus gyulladása, vagyis a Crohn-betegség is.

Amikor az immunrendszerünk egészségesen működik, sok baktériumot, illetve beteg sejtet távolít el, hogy megelőzze a betegségek kialakulását. Néha azonban azimmunrendszernemcsak a beteg sejteket távolítja el, hanem az egészséges sejteket is célba veszi. Ez az úgynevezett autoimmun folyamat, amelynek kiváltó oka ismeretlen. Ehhez hasonló kóros folyamat történik a Crohn-betegség esetén is: az immunrendszer természetes védekező mechanizmusa az emésztőtraktus nyálkahártya-borítását támadja meg. Ez a gyulladással járó folyamat fekélyképződéshez és súlyos esetben akár vérzéshez is vezethet - fogalmazott dr. Koncz Zsuzsa, a Budai Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosa.

A leggyakoribb tünetek

A Crohn-betegség nőket és férfiakat egyaránt érinthet. Kialakulásának kockázatát 10-20 százalékkal növeli, ha a családban már előfordult krónikus bélgyulladás. A betegség okozhat bélrendszeri tüneteket, például krónikus vizes vagy véres-nyákos hasmenést, alhasi görcsös fájdalmat és étvágytalanságot. Ritkábban puffadás, hányinger és hányás is jelentkezhet. Emellett bélrendszeren kívüli panaszok is felléphetnek. A betegek gyakran észlelnek ízületi fájdalmakat, bőrelváltozásokat, kiütéseket, szemproblémákat, a szájban pedig afták jelenhetnek meg. A betegség nem ritkán fáradékonysággal, valamint hőemelkedéssel vagy lázzal is jár. Jellemző még, hogy bizonyos időközönként fellángolnak a tünetek.

Crohn-betegség, autoimmun betegség, bélrendszer, emésztőrendszer, gyulladás, hasfájás
Nem csak egy egyszerű hasfájásról van szó. Fotó: iStock

Milyen típusai vannak?

A Crohn-betegség érintheti a tápcsatorna bármely szakaszát, tehát a nyelőcsövet, a gyomrot, illetve a vékony- vagy a vastagbelet, ezért szinte nincs két ugyanolyan beteg. A betegség osztályozása a tünetektől és a tápcsatornai érintettség mértékétől függ. A Crohn-betegségnek három klinikai formáját különböztetjük meg. A gyulladásos típusra jellemző, hogy a bélnyálkahártyán fekélyek alakulnak ki. Ezen kívül létezik bélszűkületek kialakulásával járó és sipolyképződéssel járó típus is.

Hogyan diagnosztizálható?

A fent felsorolt tünetek együttes előfordulása esetén mindenképpen gondolnunk kell a gyulladásos bélbetegség lehetőségére. Forduljunk mihamarabb gasztroenterológushoz, aki a konzultációt követően laborvizsgálatokat, valamint széklettenyésztéses vizsgálatokat rendelhet el. A diagnózis felállításához szükség lehet hasi ultrahangra, vastagbéltükrözésre vagy gyomortükrözésre is. Ezek segítségével a teljes vastagbél, illetve a vékonybél egy része áttekinthető és megvizsgálható. Ilyenkor általában szövettani mintát is vesznek a nyálkahártyából.

Mit tehetünk?

Milyen az élet Crohn-betegként? A választ korábbi cikkünkben találja!

Jelenleg nincs olyan gyógymód, amely véglegesen megszüntetné a betegséget, így az elsődleges cél a tünetek csökkentése és a bélnyálkahártya regenerálása. Erre számos lehetőség létezik. A kezelés során alkalmazott gyógyszerek többsége az immunrendszer működését befolyásolja. Egyes készítményeket a fellángolási időszakban kell alkalmazni, másokat pedig a nyugalmi fázisban, a következő fellángolás megelőzése érdekében. Előfordul, hogy több gyógyszert is ki kell próbálni, mire kiderül, melyik a leghatásosabb az adott páciensnek. Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor sebészeti beavatkozásra van szükség. Ilyenkor eltávolítják a gyulladt vagy szűkült bélszakaszt.

Néhány életmódbeli változtatás is segíthet a panaszok bizonyos mértékű enyhítésében. Érdemes leszokni a dohányzásról, illetve bizonyos esetekben - például szűkület esetén - a rostdús ételeket is mellőzni kell. Ajánlott tartózkodni a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerektől is, ezek ugyanis a betegség fellángolását okozhatják.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: