Kisgyerekes anyák vannak veszélyben

Veszélyes egyenlet: a rossz alváshoz egészségtelen étrend párosul, ez a két tényező a nők esetében egyenlő az elhízás és a szívbetegségek magasabb kockázatával - állítja egy új kutatásról szóló cikk.

"A nők különösen ki vannak téve az alvási zavaroknak az életük folyamán, azontúl, hogy leginkább ők hordozzák a vállukon a gyermekekről, a családról való gondoskodás felelősségét, később a menopauza (hormonok) is okozhatnak náluk alvási rendellenességeket" - fogalmazott a tanulmány szerzője, Brooke Aggarwal, a Columbia Egyetem Orvostudományi és Sebészeti Intézetének adjunktusa. Mint mondta, azok a nők, akik nehezebben alszanak el, több kalóriát visznek be a szervezetükbe, és nagyobb mennyiségű, egészségtelen ételt fogyasztanak el.

A kialvatlan édesanyák többet esznek, ez a két tényező növeli a szívproblémák kialakulásának kockázatát.
A kialvatlan édesanyák többet esznek, ez a két tényező növeli a szívproblémák kialakulásának kockázatát. Fotó: Gettyimages

A kutatók közel 500 etnikailag vegyes összetételű, 20-76 éves nőből álló csoport alvási és étkezési szokásait elemezték. A korábbi kutatásokhoz hasonlóan ebben a vizsgálatban is azt vették észre, hogy a rossz alvásminőségű nők több hozzáadott cukrot fogyasztanak, ami összefügg azelhízásés a cukorbetegség kialakulásával.

"A kevés, és rossz alvástól szenvedő nők bizonyos ételfajtákból túlzottan nagy mennyiséget fogyasztanak, és sokkal egészségtelenebb ételeket választanak magunknak" - tette hozzá. A tanulmányt a Journal of the American Heart Association című folyóiratban publikálták. "A rossz alvásminőség miatt felerősödnek az éhségérzet jelzései, illetve gyengülnek a teltségérzetet adó jelzések" - mondta Faris Zuraikat, a tanulmány társszerzője és a Columbia Egyetem posztdoktori programjának tagja.

Sajnos a kisgyermekes édesanyák nagy részére jellemző, hogy keveset alszanak, azt is többször megszakítva - esetleg virrasztanak is a gyerek miatt. Ha egy édesanya évekig rosszul alszik a kisgyermekei miatt, akkor nála fokozottan nő a keringési betegségek kockázata. Bár nem szükségszerűen híznak el, de sokan küzdenek közülük evészavarral, túlsúllyal.

"A teltségérzetet nagyban befolyásolja az elfogyasztott étel mennyisége és tömege, és lehetséges, hogy az álmatlanságban szenvedő nőknek nagyobb mennyiségű ételt kell fogyasztaniuk ahhoz, hogy a teltségérzetet elérjék. Persze az is lehetséges, hogy az egészségtelen étrendnek van negatív hatással a nők alvásminőségére" - tette hozzá a kutató.

Az egészségtelen étrend és a túlevés elhízáshoz vezet - és mindez a szívbetegségek jól ismert kockázati tényezője -, a további kutatásokban azt kell vizsgálni, hogy az alvásminőséget javító terápiák vajon eredméynesek-e a nők szív- és érrendszeri kockázatának csökkentésében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső