szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Mennyit ver egy élőlény szíve az élete során?

Elgondolkodott már azon, hogy vajon mennyit ver a szíve egy embernek az élete során? És vajon a kutyáké és a macskáké? Kiderült, hogy az anyagcsere folyamatok, illetve a testméret függvényében minden állatnak körülbelül egymilliárdszor ver a szíve.

Mennyit dobban?

Az emberek és a csirkék kilógnak a sorból, mivel az emberi szív (edzettségtől és élettartamtól függően) körülbelül 2,2 milliárdot, a csirkék szíve 2,17 milliárdot ver. A legtöbb állaté viszont az egymilliárdos érték körül ingadozik: ilyen a ló, disznó, nyúl, elefánt, macska, vagy bálna.

Egyes állatok szívverése az életük alatt.
Egészen elképesztő számok ezek!   Fotó: wikipedia

Akár nagy, akár kicsi, akár kövér, akár erős, akár gyors, akár lassú - úgy tűnik, mindannyiunk számára van egy varázslatos érték. 

Minden állatnak más szívritmus az egészséges.
Minden állatnak más szívritmus az egészséges.  Fotó: 123rf

Ez a viszonylag kisméretű szerv - tulajdonképpen egy izomcsomó, üregekkel és átjárókkal, belső elektromos vezérléssel - egészen fantasztikus teljesítményre képes. Nem véletlen, hogy az emberi technikának csak a legutóbbi időben sikerült megközelítően lemásolni, műszívként működtetni ezt a "biotechnológiát".

A felnőtt, nyugalomban lévő ember szíve percenként megközelítőleg 70-szer húzódik össze, közel száztízezret ver naponta, percenként nyugalomban megközelítőleg 5 liter vért forgat meg, mely fizikai terhelés során akár 4-5-szörösére is megnőhet.

A szív nagyságát általában az egyén zárt ökléhez hasonlítják. A nők szíve átlagosan 250-300 g, a férfiaké 300-350 g. A szívverések gyorsaságát és szabályosságát egy finoman felépített és beállított rendszer szabályozza. Ezt a rendszert idegi és környezeti tényezők is befolyásolják, így a keringés minden pillanatban képes alkalmazkodni a szervezet változó szükségleteihez.

Érdekes! 

Az emberi szív a magzati fejlődés negyedik hetében kezd el dobogni, és egy átlagos, felnőtt embernek naponta százezerszer húzódik össze és ernyed el - bár a nők szíve percenként nagyjából nyolc dobbanással többet dolgozik.  A XIX. századig nem létezett eszköz a szívverés hallgatására, addig az orvosok a fülüket tették a beteg mellkasára és direktben hallgatóztak. René Théophile Hyacinthe Laennec volt az, aki először helyezett a beteg mellkasára egy kartonpapírból hajtogatott tölcsért, később egy körülbelül 30 cm-es csövet. Ő ezek segítségével hallgatta meg a tüdő- és szívhangokat.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag