Az elhízás újabb okait tártak fel

A szokásos életmódhibák mellett számos olyan, kevésbé ismert tényező létezik, amely egyeseknél kisebb-nagyobb, esetleg extrém mértékű elhízáshoz vezethet. Az egyik közülük az elhízásgén!

Anyagcsereváltozás

A Barcelonai Egyetem kutatócsoportja publikált egy tanulmányt a World Journal of Gastroenterology című folyóiratban, amelyből kiderült, hogy az italokban található folyékony fruktóz - a cukor egyik típusa - módosíthatja az energia-anyagcserét, és ez zsírmájat vagy metabolikus szindrómát okozhat. A metabolikus szindróma miatt cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, illetve magasvérnyomás-betegség is kialakulhat. Aki pedig el van hízva, az hajlamosabb a metabolikus szindróma megjelenésére.

Van egy fehérje, amely blokkolja a szervezet zsírégető képességét.
Van egy fehérje, amely blokkolja a szervezet zsírégető képességét. Fotó: Getty Images

A kísérlet

Miután patkányokat 10 százalékos cukoroldattal tápláltak 14 napon keresztül, a kutatók kimutatták, hogy az anyagcseréjük elkezdett megváltozni. A szakemberek biztosak abban, hogy kapcsolat van a nagy mennyiségű fruktóz fogyasztása, az elhízás és a metabolikus szindróma között. Ha pedig az elhízást a fruktózfogyasztás okozza, akkor a kettes típusú cukorbetegség megjelenési esélyét is nagyban növelheti.

Fogyás új módszerrel A szakaszos böjt azoknak is hatékony lehet, akiknek más táplálkozási módszer nem válik be a súlycsökkentésre.

A kutatók 2018-ban közölték egy fiatal patkányokon végzett kísérlet eredményeit. Ők is megfigyelték az anyagcsere változását, az oxidatív stressz és a gyulladás kialakulását a fruktózszirup fogyasztása után. A szakemberek kijelentették: "a megnövelt fruktózbevitel fontos előidézője lehet a fiatalok anyagcserezavarának". Felhívták a figyelmet arra, hogy a fiataloknak meg kell változtatniuk az étkezési szokásaikat, hogy megelőzzék ezeket a problémákat.

Miben lehet fruktózszirup?

A következő ételekben lehet magas fruktóztartalmú kukoricaszirup:

 • üdítők, energiaitalok, sportitalok,
 • édességek, jégkrémek,
 • kávétejszín,
 • szószok, fűszerkeverékek, salátadresszingek, ketchup, barbecue-szósz,
 • édesített élelmiszerek, a többi között a gyümölcslevek, a joghurtok és a konzervek,
 • kenyér és más pékáruk,
 • reggeliszeletek, gabonaszeletek, müzliszeletek, energiaszeletek.

A gyógyszerek és a hízás

Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek hizlalnak. A The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című folyóiratban még 2015-ben közöltek egy cikket , amelyből kiderült, hogy bizonyos gyógyszerek hónapokon át történő szedése testsúlygyarapodással járhat.

Ilyen készítmények lehetnek a következők:

 • atipikus antipszichotikumok,
 • görcsoldók és hangulatszabályozók,
 • vércukorszint-szabályozók,
 • a rheumatoid arthritisz kezelésére alkalmazott glükokortikoidok,
 • néhány antidepresszáns.

Emellett viszont vannak olyan gyógyszerek is, amelyek fogyasztó hatásúak. Ha új gyógyszert kezdünk szedni és gondunk van a testsúlyunkkal, akkor kérdezzük meg az orvosunkat, hogy az új szer hatással lehet-e a testsúlyunkra.

Az elhízás öngerjesztő folyamat?

Minél hosszabb ideig elhízott valaki, annál nehezebb megszabadulni a fölösleges kilóktól. A Nature Communications című folyóiratban közöltek egy egereken végzett kísérletről szóló tanulmányt 2015-ben, amelynek eredményei alapján azt a következtetést vonták le a kutatók, hogy minél több felesleges zsírt hordozunk magunkon, annál kevésbé fog a szervezetünk zsírt égetni, és ennek az sLR11 nevű fehérje vagy gén az oka. Úgy tűnik, hogy minél nagyobb mértékű a zsírfelesleg, annál több sLR11-et termel a szervezet. Ez a fehérje pedig blokkolja a szervezet zsírégető képességét, és emiatt nehezebben lehet megszabadulni a súlyfeleslegtől.

Az elhízásgén

Bizonyos esetekben egy hibás gén is felelős lehet az elhízásért. Ezt a gént nevezik zsírtömeg- és elhízásgénnek (FTO). Egy 2013-ban publikált tanulmányban mutatnak rá arra, hogy ez a gén hatással van a következő folyamatokra:

 • elhízás,
 • az elhízáshoz vezető életmód,
 • túlzott mértékű táplálékbevitel,
 • a magas kalóriatartalmú élelmiszerek előnyben részesítése,
 • a teltség és a jóllakottság érzésére való képesség csökkenése.

A ghrelin nevű hormon kulcsszerepet játszik az evési szokásokban. A gherlin a többi között hatással van a növekedési hormonra és arra is, hogy a szervezet miként raktározza el a zsírt. Az FTO gén aktivitása befolyásolhatja, hogy valakinek mekkora esélye van az elhízásra, mert az FTO hatással van a gherlin mennyiségére.

2017-ben közöltek a Plos One című folyóiratban egy 250, evészavaros ember vizsgálata alapján elkészített tanulmányt , amelyben a kutatók azt is kimutatták, hogy az FTO olyan rendellenességek kialakulásával hozható kapcsolatba, mint például a zabálás és az érzelmi indíttatású evés.

Aki tehát nem tud látványos eredményt elérni az olyan klasszikus módszerekkel, mint az elfogyasztott kalóriák mennyiségének csökkentése, illetve a mozgás, az egyeztessen obezitológus szakorvossal. Elképzelhető, hogy sikertelenségét a cikkben korábban említett okok indokolják.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: