Skizofrénia: ma már jól karbantartható a betegség

Pszichés támogatással és korszerű gyógyszerekkel a skizofrénia sikeresen kezelhető.

A skizofrénia körülbelül minden századik embert érintő mentális betegség, amely jellemzően fiatal korban kezdődik és az érintettet egész életén át elkíséri. Talán nincs még egy olyan betegség, amelyet annyi tévképzet és előítélet övezne, mint a skizofréniát.

Nagyon fontos tudnunk, hogy a népszerű médiában sugallt képpel szemben a skizofréniának semmi köze a hasadt/többszörös személyiséghez; a mentális zavarokkal élők nem hajlamosabbak erőszakos cselekményekre (ám gyakrabban válnak erőszakos cselekmények áldozataivá), mint az átlagos népesség; valamint, hogy a zavar megfelelő terápiával hatékonyan karbantartható.

A tévhitekkel szemben

A skizofrénia olyan rendellenesség, amelyet a gondolatok és érzelmi élet töredezettsége, szétesettsége, a valóságérzékelés zavarai, a gondolkodás és érzelmek sérülése, e tünetek következtében pedig a mindennapi kommunikáció és feladatvégzés nehézségei jellemzők. Mindez ahhoz vezethet, hogy az érintettek folyamatos szorongással élik hétköznapjaikat, és visszahúzódnak a külvilágtól.

A skizofrénia ma már teljesen kordában tartható

A tudomány egyelőre nem ismeri a betegség pontos okait. A szakemberek szerint a genetikának és az öröklött hajlamnak, az agyi biokémiai folyamatok zavarának (például a dopamin-anyagcsere zavarának), a fejlődési rendellenességeknek, a születéskor bekövetkezett oxigénhiányos állapotnak egyaránt szerepe lehet benne. A skizofrénia kialakulását környezeti tényezők is erőteljesen befolyásolják, így a társadalmi-gazdasági státusz, a családi és érzelmi kötelékek, az érintett által elszenvedett traumák. Azonban nem mindenki lesz skizofrén, akinél a kockázati tényezők jelen vannak, és a kapcsolódó idegrendszeri fejlődési zavarok sem vezetnek egyértelműen skizofréniához.

Hosszú távon egyensúlyban tartható

A modern gyógyszeres kezelésnek köszönhetően a betegek állapota jól karbantartható, az akut fázisok előfordulása ritkábbá válik, és a kórházi kezelés is csak tizedannyi esetben válik szükségessé. A gyógyszeres kezelés mellett sokat segíthet a pszichoterápia és a szociális gondozás. A skizofrén betegek kezelésének legnagyobb buktatóját az jelenti, hogy az érintettek betegségbelátása gyakran hiányos, ebből következőleg hajlamosak elhanyagolni a gyógyszerszedést. Márpedig a betegek többsége rendszeres gyógyszeres terápia mellett hosszú távon egyensúlyban maradhatna. Az új hosszú hatású kezelés megoldást jelenthet erre a problémára, hiszen a visszaesések számának csökkenése várható a kezeléstől - ahogyan azt többéves kedvező klinikai tapasztalat is igazolja.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)