Stresszűző illatot fejlesztettek ki - Ön is kipróbálhatja!

Kiderült, hogy a frissen nyírt fű illata segít ellazulni és vidámmá teszi az embert, így lassítja a korral járó szellemi hanyatlást is. Az illat az érzelmek és a memória szempontjából kulcsfontosságú agyi területekre.

Hét évnyi kutatás után a kutatók megalkottak egy olyan parfümöt, amely frissen nyírt fű illatú és elűzi a stresszt, továbbá javítja a memóriát. Dr. Nick Lavidis, az ausztrál Queenslandi Egyetem idegtudósa, a Serenascent névre keresztelt parfüm kifejlesztője az amerikai Yosemite Nemzeti Parkban töltött három nap során jött rá, hogy a fenyők, a buja növényzet és a lenyírt fű illata nyugtatta meg annyira, hogy teljesen fel tudott töltődni.

"Az amigdala és a hippokampusz felelős a "menekülj vagy harcolj" válaszért és az endokrin rendszerért, amely a stresszhormonok, például a kortikoszteroidok elválasztását szabályozza. Az új spray ezekre a területekre hat" - magyarázta Lavidis. Kétféle stressz létezik: az egyik az akut, ez akkor jelentkezik, ha jól kell teljesítenünk és ez a "jó" stressz. A másik a krónikus forma, amely megnöveli a vérnyomást, feledékennyé tesz és az immunrendszert is gyengíti. A krónikus stressz tulajdonképpen a hippokampuszt károsítja az agyban, ez vezet a feledékenységhez.

Az ausztrál kutatásban használt állatoknál a Serenascent alkalmazása mellett nem találtak hippokampusz-károsodást. A sprayt használhatjuk légfrissítőnek, fújhatjuk ágyneműre, zsebkendőre vagy ruházatra.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő