Stresszes felnőtt stresszes gyermeket nevel!

Civilizációnk káros hatásai, a stressz, a túlfeszített életmód, a szorongás, sajnos, sem a gyerekeket, sem a felnőtteket nem kíméli. A gyermek nem tudja a cselekvési megoldásokat problémái feloldására, ezért különbözô pótcselekvésekbe menekül.

Ezért olyan természetes segítségre van szükség, amelynek nincs mellékhatása, és megakadályozza a szervezetet érő káros ingerek elhatalmasodását.
Ám mindenre van megoldás, csak meg kell találni a megfelelőt, egyéni módszerrel. Ki-kinek saját fizikai és mentális állapota.
A tapasztalat arra való, hogy tanítson és fejlesszen bennünket. Tanítsuk meg gyerekeinket arra, hogy magunk vagyunk, a boldogság, az egészség és jobbá válás forrása.
Ahogy megtörtént ez a felismerés, rögtön hajlandók vagyunk figyelembe venni az új lehetôségeket, alternatívákat. Ne csüggedjünk, tökéletesítésünknek sok-sok izgalmas útja van. Ez lehet szorongásoldó légzéstechnika, erősítő torna, étkezés, életmód- és szemléletváltozás, pihenés.
A legfontosabb, hogy a szülő szeretettel forduljon a gyerekhez, megnyíljon előtte, mert a kicsi ilyenkor biztonságban érzi magát. Tudomásul kell vennünk azonban, hogy nem képes a felnőttekre jellemzô módon kommunikálni, ezért ha a problémáira vagyunk kíváncsiak, nekünk kell megtalálni a közeledés módját.
Minden gyereknek van egy rongya, macija, akihez" teljesen őszinte. Ezeknek a figuráknak mondja el a gondolatait, érzéseit. Ha a konyhában vagyunk, de nyitva az ajtó és a fülünk, meghallhatjuk, mi mindent mesél a kicsi rólunk, a testvérrôl, az óvónőről ezeknek a figuráknak. Játék közben a gyermek a külvilágot kizárja, csak a tevékenységére figyel. Lépjünk be ebbe a világba!
Az esti órák a legalkalmasabbak. Lefekvéskor kerüljünk vele kontaktusba, elôször némán, megnyugtató simogatásokkal. Majd vegyük kezünkbe a rongyát vagy a maciját (vagy bármit amit szeret, amivel alszik), és lépjünk ki saját felnőttvilágunkból.
helyezkedjünk bele a figurába, beszéljünk a gyerekhez más hangon: nem szülőként vagyunk, hanem maciként, aki gyermekünk legjobb barátja. A lényeg, hogy a lelki konfliktushoz eljussunk.
Szóljunk hozzá pl. így: Szia, Bálint, a maci vagyok, a legjobb barátod. Itt ülök az ágyon, és látom: haragszol anyukádra. Nagyon sajnállak, hogy ezt érzed. Mi történt?"
Erre a gyerek a macinak kitálalja bánatát, problémáját, sérelmeit.Jól figyeljünk, mit említ, és kapcsolódjunk bele a játékba!
Mire a maci ismét: Igazad van, de én azt is tudom, anya is szomorú volt, amiért rád kellett szólnia. Ô viszont nem haragszik rád. Nagyon szeret téged, és soha nem akar rosszat. Mit gondolsz, megbocsássunk neki?"
A gyerek leghőbb vágya, hogy a harmónia helyreálljon, a szülő ne haragudjon rá, és megfeleljen neki, így azt fogja válaszolni: igen. Egy kicsit még beszélgessünk vele mint maci, aztán letehetjük a figurát. Ismét felnôtté változunk, akinek a kicsi megbocsátott. Komoly családi problémáknál, pl. szülők közötti veszekedéseknél vagy iskolai feszültségek oldásánál is alkalmazható a módszer.
Ez a játék a leghatásosabb, hiszen a gyerek nekünk esetleg nem mindig mondaná el gondjait. Ha ezt a szerepjátszást kiskorban vezetjük be, nagyon sokáig használható módszer. Az én lányom már tinédzser, de még most is játszunk. A barátjának érez, hálás ezért, és ez a bizalom szinte minden problémáján átsegíti.
Ha csak ezt a fent említett játékot alkalmazza a gyerek nevelésében, stresszoldásában, már sokat tett a gyermeke lelki egészségéért.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban kedden délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag