Így lehet stresszmentes a szenteste

Mind az anyagiak, mind pedig a társas kapcsolatok miatt stresszforrás is lehet a karácsony. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy miként előzheti meg a konfliktusokat, stresszt okozó helyzeteket!

Mire vigyázzon karácsonykor?

A karácsonyi időszak sok ember számára nem arról szól, hogy a szerettei körében van: sokan kényelmetlenül érzik magukat ritkán látott rokonaik között, feszengenek. Az anyagiak miatt pedig néhány családban erőszakos tettekre kerül sor.

Íme néhány tipp a feszült pillanatok elkerülésére:

 • Ajánlja fel segítségét, hogy másoknak is örömet szerezzen, ezzel elsimíthat családi feszültségeket is! A család férfitagjai például a karácsonyfa felállítását, a pakolászást vállalják át ezen a napon az idősebbektől - ez szép gesztus lehet.
 • Ha viszont ön érzi úgy, hogy feszült, (és más nem ajánlja fel a segítségét) akkor tegyen egy sétát.
 • Ha beteg, pláne ha fertőző beteg (náthás, vagy valamelyik influenzát kapta el), semmiképpen ne menjen társaságba, még akkor sem, ha unszolják, érzelmileg zsarolják. A legrosszabb ajándék a vírus - ne adja át senkinek! Maradjon otthon, és ha az állapota rosszabbodik, hívja fel az ügyeletet - ők most is dolgoznak.
 • Bánjon csínján az alkoholfogyasztással, főleg akkor, ha nagyobb társaságban van. Rossz utólag visszahallani az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett tetteket.
 • Ha nem érzi jól magát a társaságban, akkor tapintatosan húzódjon félre vagy távozzon - ez még mindig jobb, mintha látványosan duzzog vagy morcos.
 • Igyekezzen, hogy semmi bántót ne mondjon családtagjainak, hiszen ilyenkor ők is feszültebbek.
 • Törődjön magával, szánjon magára is időt a szabadságából! Ha ez szenteste esetleg nem sikerül, akkor 25-én vagy 26-án tűzzön ki egy olyan időszakot, amikor az ajándékba kapott könyvvel, filmmel, szépségápolási termékekkel vagy bármi mással lazíthat kicsit.
 • Kétszeresen is jót tehet, ha segít egy rászorulón. Ha van a környezetében, akinek nem telik karácsonyfára, ünnepi menüre, akkor vigyen át egy pár fenyőágat feldíszítve, és az ünnepi menüből is egy kis kóstolót. Az Ön lelke is ünneplőbe fog ettől öltözni.

Nincs még ajándéka valaki számára? Itt a megoldás!

Ha az utolsó pillanatban jutott eszébe, hogy a nagynéninek nem vett semmit, vagy nem érkezett meg az interneten rendelt ajándék, esetleg az utolsó pillanatban nem kapott a boltban olyan ajándékot, amit szeretett volna átadni, akkor sincs veszve semmi! Találjon ki olyan ajándékot, amit írásban kell átnyújtani. Az egyik legszebb, legértékesebb ajándék egy közös program, amelyre együtt mennek el, vagy egy későbbi vállalás.

- Tíz óra az Ön idejéből. Óriási ajándék. Egy jelképes utalvány - megbízásokról, vásárlásról, gyermekfelügyeletről - a legnagyobb ajándék lehet. Rugalmas, nem kerül semmibe és garantáltan örömet tud vele szerezni.

- Mikor utazott utoljára valami igazán gyönyörű helyre? Ahol minden csupa csönd, hó, béke? Amennyiben nincs ötlete, milyen egészséges ajándékkal lepheti meg barátját, barátnőjét, vigye el őt egy különleges helyre reggelizni, ebédelni vagy vacsorázni - írja le ezt egy szép papírra, és garantáltan sikere lesz. Megszervezni pedig ráér a 2 ünnep között is!

Tüsszög a fa mellett állva? Lehet, hogy allergiás a karácsonyra!

Érdekes vizsgálati eredményeket tett közzé egy amerikai allergológus. A szakember megfigyelései szerint elképzelhető, hogy a karácsonyfa fokozza az allergiás tüneteket.

Lehet, hogy a fenyőgyantára allergiás?
Lehet, hogy a fenyőgyantára allergiás?

Dr. Michael Alexander és csapata 19 allergiás beteg részvételével végezte vizsgálatait. A kísérleti alanyokból heten olyan vallási csoportba tartoztak, akik nem ünneplik a karácsonyt, ők voltak a kontrollcsoport.

A résztvevőket arra kérték, hogy azalatt az időszak alatt, amíg a karácsonyfa áll, részletesen jegyezzék fel allergiás tüneteiket. A tizenkét fős vizsgálati csoportból nyolcan arról számoltak be, hogy tüneteik súlyosbodtak, elsősorban a tüsszögés és a viszketés fokozódott. A maradék négy nem jelezte, hogy tüneteik nagyon változtak volna - de szám szerint még ők is több tünetről tettek említést a szóban forgó időszak alatt, mint a karácsonyfát nem állítók.

A szakember szerint ennek az lehet az oka, hogy a fenyőfán előfordulhatnak penészgombaspórák, melyek rontják az allergiás tüneteket. Ha tehát allergiás, akkor készüljön allergiaellenes szerekkel, és jó szolgálatot tehet egy extra adag (1000 mg) kalcium is.

Balesetmentes karácsonyt és szünidőt!

Azoknak a szülőknek, akik gyermekei idén karácsonyra videojátékot kapnak, gondoskodniuk kell róla, hogy gyerekeik ne szenvedjenek a különféle kéz- és ujjsérülésektől a túl sok játék miatt - mondja az Amerikai Fizikoterápiás Szervezet (APTA).

"Az inakat, ínszalagokat, idegeket ért folyamatos megerőltetés a gyerekek kezeiben, karjaiban hosszú távú problémákhoz vezethet, mint például az ínhüvelygyulladás vagy nyáktömlőgyulladás (bursitis), és a csukló csatorna (carpal tunnel) szindróma" - állítja Cindy Miles, egy whitehalli gyermek fizikoterápiás praxis tulajdonosa.

A túl sok videojáték által okozott folyamatos igénybevétel sérüléseinek tünetei között szerepel a fáradtság, kimerültség, erőtlenség, kisebb fájdalmak és fülcsengés. Az APTA a következő megoldásokat javasolja, hogy ezeket a káros hatásokat elkerüljük:

 • A csuklókat egyenesen kell tartani. Ne engedjük, hogy lefelé hajoljanak, amikor a gyermek a joysticket fogja.
 • A testtartás legyen megfelelő játék közben. A gyermekek üljenek olyan székbe, mely megfelelő támasztékot nyújt a hát számára, és lábukat kényelmesen tarthatják a padlón.
 • 20 percenként tartassunk szünetet a gyermekkel és mozgassuk meg, így a fej-, nyak- és hátizmok egy kicsit pihenhetnek.
 • Figyeljünk az olyan figyelmeztető jelekre, mint például a fejfájás, fáradtság, izomfájdalmak vagy görcsök. Ha észleljük ezeket a jeleket, tartassunk egy kis szünetet, vagy bírjuk rá a gyermeket, hogy csináljon valami mást.

Boldog karácsonyt és jó egészséget kíván Önnek a HáziPatika.com! A szánkózással, korcsolyázással is legyünk óvatosak! Ilyenkor megnő a baleseti részlegek forgalma, a szülők mindent egyszerre akarnak bepótolni, engedékenyebbek vagy maguk is vakmerőbbek. A téli sportoknál is adjunk fejvédőt és egyéb eszközöket a gyermekekre, vigyázzunk arra, hogy megfelelően legyenek öltözve és ne engedjünk a kérlelésnek, ha alkoholt szeretnének fogyasztani kiskorúak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: