Elsötétítés és kenyérhiány – ez vár a szomszédainkra

Január 30-án este az önkormányzatok tiltakozásul lekapcsolják a közvilágítást Szlovákiában. Közben hamarosan hiánycikk lehet a kenyér és számos pékség zárhat be – mindez az elszálló energiaárak miatt.

Az egekbe szökő energiaárak korábban soha nem látott kihívások elé állítják a szlovákiai önkormányzatokat. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása ezért figyelmeztette a kormányt, hogy kezdjen el foglalkozni az önkormányzatok problémáival – tudta meg az Infostart.

energiaárak, tiltakozás, kompenzáció, infláció, Szlovákia, pékek
Hamarosan elsötétül. Fotó: Getty Images

Nem bírják fizetni

„A kormány 600 millió eurót vett el az önkormányzatoktól, ráadásul – dacára az ígéreteknek – semmi sem történik a magas energiaárak kompenzálása terén” – jelentette ki Jozef Božik, a társulás alelnöke. Az önkormányzatok számára nem marad más, mint a tiltakozásképp alkalmazott nyomásgyakorlási akciók, ezért január 30-án este fél órára lekapcsolják a közvilágítást. A Városok és Falvak Társulása szerint a falvak is csatlakoznak a városi önkormányzatokhoz.

Hiánycikk lesz a kenyér, bezárnak a pékek

Nem csak az önkormányzatok vannak nagy bajban, hanem a pékek is. Azt mondják, ha nem lép a kormány, példa nélküli kenyérhiány lesz az országban. Elképesztő energiaszámlákat kapnak ugyanis a pékségek, a tésztagyártók és a cukrászok. Az újévi áremelés olyan sokkszerű volt a számukra, hogy soha nem látott mértékű bezárási hullám fenyegeti a kis és közepes pékségeket szerte Szlovákiában. De nem csak a szomszédos országban jelent gondot az infláció: ez a probléma a hazai pékeknél is

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: