Drága az áram: régi módszerre állnak vissza a pékek

Az energiaárak elszabadulása miatt sok pékség kénytelen volt visszaállni az éjszakai sütésre, mert akkor olcsóbb az áram, és fagyasztani sem kell a termékeket. Az egy évtizeddel ezelőtti technológiára azért kellett visszaállni, mert sok pékséget a csőd fenyeget.

A kereslet már valamelyest visszaesett, de a következő év elejére akár 10-15 százalékos fogyasztáscsökkenést is elképzelhetőnek tart a sütőipar, árat viszont már nem igazán tudnak emelni – számol be a Világgazdaság.

Az elmúlt egy évben az alapanyagköltségek 130-150 százalékkal emelkedtek a sütőiparban, az ágazati szereplők energiaköltségei pedig a 10-11-szeresükre növekedtek – fejtette ki a szektor nehézségeinek fő okát a Magyar Pékszövetség alelnöke.

Fülep Zsolt kifejtette: a szövetség első becslése – még az kkv-knak szóló állami energiaár-támogatási program meghirdetése előtt – az volt, hogy a sütőipari cégek 20-25 százaléka mehet tönkre a következő fél-háromnegyed éven belül. Ennek elsődleges oka, hogy a fogyasztói árat nem a sütőipar alakítja, hanem a kiskereskedelem, amelynek az a célja, hogy az eladási ár minél alacsonyabb legyen, ezáltal pedig lefelé nyomja a beszállítói tarifákat is. 

drágulás, infláció, kenyér, élelmiszerár
Sok pékség kénytelen volt visszaállni az éjszakai sütésre, mert akkor olcsóbb az áram. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

„Így a költségnövekményeinket nehezen tudjuk beépíteni az árakba. Jelenleg azt látom, hogy a legtöbb sütőipari cég kivár, és megpróbálja igénybe venni a kormány által meghirdetett energiaár-támogatást, hogy azzal levegőhöz jusson és túléljen”– mondta a szakember.

Munkaerőhiány is sújtja az ágazatot

A pékségek száma az elmúlt időszakban jelentősen nőtt, viszont az energiaár-emelkedéssel megtört ez a lendület. Most inkább az a jellemző, hogy a vállalkozások a már meglévő üzleteiket korszerűsítik, átalakítják. Így ugyanis talán jobban ki tudják gazdálkodni a növekvő rezsiköltségeket. A sütőipar az élelmezés mellett azért is fontos gazdasági szereplő, mert nagyjából 19 ezer embert foglalkoztat, ám még így is hiányzik mintegy háromezer szakképzett dolgozó.

Kevesebb pékáru fogy

A pékszövetség alelnöke arról is beszámolt, hogy az utóbbi időszakban a lakossági fogyasztás érezhetően csökkent – így már az alapanyag-felhalmozódás jelensége is kezd mutatkozni –, de  az igazán jelentős, prognózisuk szerint akár 10-15 százalékos kereslet-visszaesést a következő év elejére várják. Megjegyezte, éppen ezért újabb és újabb áremeléseket nem igazán tudnak meglépni, mert az már a fogyasztás drasztikus csökkenésével járna.

A termékek elkészítésével kapcsolatban Fülep Zsolt emlékeztetett: az elmúlt évtized a sütőiparban az új technológiákról szólt. A legtöbb cég a döntően nappali foglalkoztatására állt át, éjszaka pedig csak „felsütötték” az úgynevezett kelesztés-késleltetett termékeket.  „Jelen pillanatban azonban ha ezt a fajta hűtéstechnikát alkalmazzuk, nem bírunk majd el az áramdíjjal. Ezért vissza kell térni a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz, éjszaka kell dolgozni, már csak azért is, mert az éjszakai áram olcsóbb”– magyarázta. A szövetség tagjainak is azt tanácsolják: a túlélés érdekében próbáljanak műszakrendet váltani, optimalizálni a sütést.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: