Varázsgomba segíthet a kirekesztett embereken

Csak az tudja, mennyire fájdalmas dolog kirekesztettnek lenni, aki már maga is átélte ezt az élményt. Azok számára, akik depressziótól, szorongástól vagy másféle mentális betegségtől szenvednek, az ignorálást még rosszabb átélni.

Egy friss tanulmány szerint a „varázsgombákban” található psilocybin amellett, hogy tudatmódosító hatása van, a közösségi elutasítás okozta fájdalmakat is képes enyhíteni.

Egy svájci egyetem kutatói azt vizsgálták, vajon kis mennyiségben milyen hatással van az egyébként egészséges, de érzelmi problémákkal küszködő emberekre a mexikói varázsgomba. A kísérlet során agyi képalkotásos módszerrel elemezték az agynak a közösségi konfliktusokkal kapcsolatos feldolgozási folyamatait, és azt tapasztalták, hogy a psilocybin hatása alatt sokkal kevesebb stresszel jártak az ilyen szituációk.

A mentális betegeken segíthet a varázsgomba?

A varázsgomba egyik hallucinogén összetevője, a pszilocibin segítségével ki lehet kapcsolni azokat az agyi területeket, amelyek súlyos depresszió esetén túlműködnek. Részletek! A kísérlet során, miközben agytevékenységüket folyamatosan figyelték, az embereknek online videojátékokat kellett játszaniuk, amikben úgy érezték, ki vannak rekesztve a közösségből. A játék közepén azok, akik kaptak a gombából, úgy nyilatkoztak, sokkal kevésbé zavarja őket a helyzet, de ez nem volt igaz azokra, akik csak placebót kaptak. A psilocybint fogyasztók esetében az agynak az a része, ami a közösségi élményekért felel, sokkal kisebb aktivitást mutatott.

A vegyület egyébként a szerotonin receptorokat stimulálja, ezért érezték kevésbé fájdalmasnak az élményt a résztvevők. A kutatók szerint ez a felfedezés talán befoltoz néhány, a pszichiátriai rendellenségekről szóló ismereteken meglévő lyukat, ami jobb kezelési módszerekhez vezethet.

Forrás: Techtimes

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)