Tartson kutyát, ha autista van a családban!

A csemete és a házi kedvenc közötti kötelék hídként szolgálhat a másokkal való kapcsolatteremtésben - derül ki egy friss kutatásból, amely a "feltétel nélküli" szeretet jelentőségét hangsúlyozza az autizmus kezelésében.

Az egyesült államokbeli Missouri Egyetem szakértői 70 autista gyermeket nevelő szülőt vontak be az interjús vizsgálatba. Az eredmények alapján csaknem kétharmaduknál volt kutya, s az ide tartozó szülők 94 százaléka szoros kötelékről számolt be a kicsi és a négylábú barát között.

"Az autizmus spektrumzavarral élő gyerekeknek gyakran nehézséget jelent a másokkal való interakció, ami akadályozza a baráti kapcsolatok kialakítását" - fogalmazott Gretchen Carlisle, az intézmény Ember-Állat Interakciós Kutatóközpontjának munkatársa.

"Az autista csemeték számára különösen hasznos lehet a kutyák közelsége, ami feltétel és ítélkezés nélküli szeretetet, illetve társaságot biztosít" - tette hozzá a szakértő.

A kutyatartás előnyei közé tartozik a társaság megléte, a stressz csökkenése, valamint a felelősségtudat fejlesztése a című szakfolyóirat legújabb számában megjelent tanulmány szerint.

A család kutyája segíthet az autista gyerekeken (Fotó: Europress)

A kutatásban résztvevő szülők közül sokan elárulták, hogy azért döntöttek a kutyatartás mellett, mert úgy vélték, ezzel segíthetnek a gyermeküknek.

"A kutyák a társasági élet megolajozóiként működnek az kutyaválasztás során, hogy jó párost alkothassanak.

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

SM: mutatjuk, ezek a legjobb mozgásformák

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)