Szerotonin-szindróma: a depressziósokat fenyegetheti

Ha valaki túl sok ún. SSRI vagy SNRI típusú hangulatjavítót vesz be, vagy a már meglévő gyógyszerei mellé egy újabb szert kap (új hangulatjavító vagy bármilyen más szer), egy ritkán jelentkező kórkép áldozata lehet.

Tudjon meg mindent a depresszióról kiemelt rovatunkban! A szerotonin-szindrómát először az 1960-as években írták le, antidepresszívumokkal végzett kezelés kapcsán. A jelenség akkor lép fel, ha olyan gyógyszereket szedünk együtt, amelyek növelik az agy szerotoninszintet vagy utánozzák annak hatását. A tünetek közül a legjellemzőbbek a következők: nyugtalanság, zavartság, fejfájás, hallucináció, kitágult pupillák, szapora szívverés, hasmenés, erőteljes verejtékezés, izomrángás, izommerevség, a járás nehezítettsége, gyengeségérzet és hidegrázás (libabőr kíséretében). Nagyon ritka ezeken felül a tudatvesztés, az epilepsziás roham, a rendszertelen szívritmus és a magas láz, de ilyenkor életet veszélyeztető tünetekről beszélünk.

Az Elmedoktor.hu egyik bejegyzése szerint a leggyakrabban az alábbi szerek vagy ezek kombinációi (a hatályos jogszabályok értelmében a hatóanyagokat írhatjuk csak le, de a hatóanyagot lekattintva megnézheti, mely készítmények tartalmazzák az adott hatóanyagot):

Mi áll a panaszok mögött?

Mint azt a Mayo Clinic témába vágó összeállításában is olvashatjuk , az emberi agyban az idegsejtek hírvivő molekulákkal, neurotranszmitterekkel (pl. szerotonin) kommunikálnak. Depresszió esetén azonban kevesebb szerotonin szabadul fel a szükségesnél, így ezt gyógyszerekkel érdemes korrigálni. A veszély abban rejlik, ha valaki túl sok gyógyszert vesz be, vagy bármilyen zavar támad a neurotranszmitter lebomlásában, és túl sok szerotonin kerül a rendszerbe. Ekkor az agyban, a belekben és a test többi részében is megemelkedhet a szerotoninszint, a tünetegyüttes kíséretében.

Az enyhe vagy közepesen súlyos esetben abba kell hagyni a gyógyszerszedést, de csakis a szakorvos mérlegelése után, súlyosabb esetben pedig kórházi ellátásra van szükség! Ha a tüneteket tapasztaljuk, azonnal mentőt kell hívni! Láz esetén a testhőmérsékletet a mentők érkezéséig csökkentsük hűtőfürdővel, vizes ruhával!

Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hányadán is áll a depresszióval!

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne lépjen fel?

Minden esetben tájékoztassuk orvosunkat, hogy milyen gyógyszereket, vitaminokat vagy egyéb étrend-kiegészítőket szedünk, mert a szakember csak így tudja elkerülni a veszélyes kombinációkat! Ne csak a pszichiáternél legyünk őszinték, minden alkalommal, ha bármilyen orvosnál járunk!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)