Nincs ott, mégis látjuk: ilyen a hallucináció

Hallucinálni minden érzékszervvel lehet, érintheti a látást, a hallást, a szaglást, az ízlelést és a tapintást is. És távolról sem csak skizofrének hallucinálnak.

A hallucináció téves észlelést jelent: azt értjük alatta, amikor valaki nem valós dolgokat érzékel. Hallucinálni minden érzékszervvel lehet, érintheti a látást, a hallást, a szaglást, az ízlelést és a tapintást, sőt lehet szó szervérzésről is. Utóbbi például előfordulhat az Ekbom-szindrómának nevezett pszichózisban, amelynél az érintett úgy érzi, hogy valamilyen bogár vagy parazita mászkál a bőre alatt.

Alkoholtól és láztól is hallucinálhatunk

Általában a skizofrénekre gondolunk, ha hallucinációról van szó, pedig akik hallucinálnak, csak kis részük skizofrén. Hallucinációt a skizofrénia mellett más mentális probléma is okozhat: gyakorlatilag minden, ami pszichotikus állapottal jár. Időnként a mániások is hallucinálnak, ritkán pedig előfordul súlyos depressziónál is. Az alkoholnak és a droghasználatnak is lehet ilyen hatása.

Van több olyan testi betegség is, amely szintén eredményezhet hallucinációt. Erre a legegyszerűbb példák azok a problémák, amelyek lázzal járnak, amely ugyanis önmagában is okozhat téves észlelést. Hallucináció ideggyógyászati betegségek, agydaganatok és anyagcserezavarok miatt is jelentkezhet.

Mentális problémák mellett akár láz is okozhat hallucinációt
Mentális problémák mellett akárlázis okozhat hallucinációt

Előfordul, hogy a hallucinációval küzdő pszichotikus betegek az öngyilkosságig is eljutnak. Erre a hallucinációk legveszélyesebb formája, az úgynevezett parancshallucináció (amely főképp skizofréneknél és kábítószerhasználóknál fordul elő) bírhatja rá őket. Ugyancsak a parancshallucináció vehet rá betegeket, hogy másokat próbáljanak megölni, a téves szervérzés pedig arra késztethet betegeket, hogy önsértéssel próbálják meg eltávolítani magukból a "parazitákat", "kígyókat".

Aki hangosan beszélget az utcán

A diagnózist az orvosok vagy elmondás alapján állítják föl vagy a tünetekből kiindulva. Ha a hallucinációnak szervi oka van, akkor az érintettek jellemzően beszámolnak téves képzeteikről, és tisztában vannak vele, hogy nem valósak. Erre jó példa, amikor valakiagydaganatmiatt kezd hallucinálni. A hallucinációra ugyanakkor tünetek is utalhatnak: akik például pszichotikus állapotban hangosan beszélgetnek láthatatlan partnerükkel az utcán, nagy eséllyel hallucinálnak.

A kezelés alapvetően persze oki, ha tehát ismert a kiváltó ok, és megszüntethető, akkor meg is kell szüntetni. Agydaganatnál például el kell távolítani a tumort, míg a hallucinációt okozó lázat csillapítani kell. Ha a kiváltó ok a droghasználat és az alkoholfogyasztás, akkor mellőzni kell ezeket a szereket.

A hallucinációt el kell különíteni az illúziótól. Utóbbi egy létező élmény kiegészítését jelenti, és mindenki átéli gyerekkorában, de előfordulhat felnőtteknél is. Klasszikus példa rá, amikor valaki szorong, emiatt pedig egy bokrot szürkületben embernek néz, megrémül tőle, később pedig korrigálja a tévedést, és ráeszmél, hogy mit is látott valójában. Ugyanakkor gyakran a pszichózis is így kezdődik: először csak illúziók jelentkeznek, amelyek aztán átfordulnak hallucinációba.

Mi a pszeudohallucináció, hogyan segíthetnek a gyógyszerek, és meg lehet-e előznünk ezt az állapotot? Mindent megtudhatnak a hallucinációról szóló részletes cikkünkből a Betegségek A-Z rovatban!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)