Magas vérnyomás és skizofrénia? Kettőt egy csapásra!

Az egyik magas vérnyomás elleni gyógyszer egyetlen, négyórás intravénás alkalmazásával drámai mértékű enyhülés érhető el a skizofrénia tüneteiben - számoltak be az Albertai Egyetem kutatói.

A szűk körű klinikai kísérlet eredményeit a szakfolyóiratban tették közzé. A kutatásban húsz skizofrén beteg vett részt, akiket eredetileg antipszichotikus szerekkel kezeltek. Tíz beteg placebo kezelést kapott, további tízet pedig nitroprusszid-nátriummal, egy magas vérnyomás elleni gyógyszerrel kezeltek. Az 1800-as évek óta használatban lévő gyógyszert szedők tüneteik drámai mértékű javulását tapasztalták, vagyis kevesebb hallucinációt, kisebb mértékű szorongást és depressziót éreztek. Ezek a javulások a kezelést követően egy hónapig tartósan megmaradtak.

A kísérletet James Hallak és Serdar Dursun vezetésével végezték. Dursun korábbi laboratóriumi állatkísérletekben a kezelt egyedekben ígéretes eredményeket hozott a magas vérnyomás elleni gyógyszer. A kutatók ebből kiindulva arra voltak kíváncsiak, vajon hasonló eredményeket lehet-e elérni emberek esetében is.

"A skizofrénia tüneteinek ilyen gyors enyhülése nagyon fontos lehet a betegek akut és a sürgősségi ellátásában" - magyarázta Dursun. A kutatók úgy vélik, hogy a gyógyszer két kémiai átvivőanyag kölcsönhatásának módosítása révén fejti ki ezt az eddig ismeretlen hatást.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)