Jelek, amelyek megelőzik az öngyilkosságot

Évente mintegy kétezer ember vet véget önkezűleg életének Magyarországon. A szakember szerint ugyanakkor sok esetben segíteni lehet az érintetteken, ha környezetük időben felismeri az intő jeleket.

"Azért keresnek meg minket, mert máshonnan egyáltalán nem számíthatnak segítségre" - a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársai évtizedek óta fogadják a segítséget kereső gyerekek hívásait. Részletek itt.

A statisztikai adatok szerint mintegy háromszor annyi férfi halálát okozza öngyilkossági kísérlet, mint a nőknél. Rendszerint valamilyen pszichiátriai betegség áll a háttérben, elsősorban hangulatzavarok, depresszió , de egyéb betegségből vagy krízisből adódó tényezők is kiválthatják a drasztikus lépést.

Többször annyi magyar férfi hal meg öngyilkosság következtében, mint nő
Többször annyi magyar férfi hal meg öngyilkosság következtében, mint nő

Az öngyilkossági szándékot sok esetben jelzik olyan tünetek, amelyekre az érintettek környezetében élők felfigyelhetnek. Ezeket, illetve az öngyilkosság kapcsán felmerülő legfontosabb tudnivalókat dr. Gonda Xénia klinikai szakpszichológus foglalja össze az alábbi videóban.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Az ország nagy része szárazon marad, de elsősorban a déli, délkeleti, keleti részeken helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél néhol megélénkül. Zivatarban átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint két dologra kell ma odafigyelni: a boltok nyitvatartására és az erős UV-sugárzásra.