Eutanáziát kérvényezett egy 17 éves lány

A 17 éves Noa Pothoven évek óta szenvedett depressziótól, poszttraumás stressz szindrómától, valamint anorexiától. A lányt múlt vasárnap, saját otthonában segítették a halálba.

Noa mentális zavarai azután alakultak ki, hogy gyerekkorában szexuális zaklatás áldozata lett. Lelki problémái az évek során gyakorlatilag felőrölték, 17 éves korára pedig olyan elviselhetetlen kínok gyötörték, hogy úgy érezte, nem tudja tovább folytatni az életét. Noa múlt vasárnap hunyt el saját otthonában Hágában, miután engedélyezték számára az aktív eutanáziát.

A lány egy nappal a halála előtt még posztolt a közösségi média oldalára, bejegyzésében hozta nyilvánosságra ismerősei előtt a döntését.

Sokáig gondolkoztam, hogy megosszam-e veletek, végül úgy döntöttem, hogy így a helyes. Lehet, hogy néhány embert meglepetésként ér majd, de a döntésem már nagyon régóta érlelődik bennem, nem meggondolatlanul született. Egyenesen a tárgyra térek: 10 napon belül meg fogok halni. Évekig harcoltam, küzdöttem, de elfáradtam. Jó ideje nem eszek és iszok már semmit, számos megbeszélés, állapotértékelés után pedig engedélyt kaptam, hogy elmehessek, mert a szenvedésem már elviselhetetlen

- írta Noa a bejegyzésében. A lány azt is hozzátette, hogy soha nem érezte igazán, hogy élne - számára csak túlélés volt az élet. Mint fogalmazott: lélegzik ugyan, de már nem él. Posztja végén arra kérte barátait, ismerőseit, hogy ne kezdjék el győzködni, ne próbálják meg marasztalni, a halál ugyanis a saját döntése, saját akarata, ami nem fog megváltozni.

A lányt végül saját otthonában, egy kifejezetten eutanáziával foglalkozó intézmény segítette a halálba.

Mi az asszisztált halál?

Az aktív eutanázia , vagy asszisztált halál megnevezés az önkéntes alapon végzett valamint az egészségügyi személyzet által felügyelt eutanáziára is vonatkozik. Az utóbbi esetben az orvos maga adja be a halált okozó injekciót, a másik esetben csak a hatóanyagot biztosítja, de azt a beteg maga adja be magának.

Passzív eutanáziának pedig azt nevezzük, mikor a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő páciens úgy dönt, hogy elutasítja az életét meghosszabbító beavatkozásokat, mint amilyen a mesterséges táplálás, vagy lélegeztetés.

"A halálra is lehet készülni" Furcsa paradoxon, hogy miközben születésünk és halálunk is az élet természetes része, utóbbiról őszintén még a rokonok sem nagyon beszélnek egymással. Míg egy új családtag érkezésére, a szülésre, születésre hónapokig készülődünk, addig szeretteink elvesztése csak úgy megtörténik. Pedig - dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója szerint - mivel az elmúlás is az élet része, arra is éppúgy lehetne készülni, lehetne szépen csinálni. Korábbi cikkünkért kattintson !

Mi a feltétele az aktív eutanáziának Hollandiában?

A holland jog lehetővé teszi az eutanáziát, amennyiben az alábbi feltételek mindegyike teljesül:

  • a páciens szenvedése elviselhetetlen és nem várható javulás;
  • a döntést csak a páciens hozhatja meg, és ki kell tartania mellette hosszabb időn keresztül (nem befolyásolhatja mentális betegség, nem állhat drogok, gyógyszerek hatása alatt);
  • a betegnek teljes mértékben tisztában kell lennie állapotával, kilátásaival és lehetőségeivel;
  • egy második, független orvosnak is meg kell erősítenie, hogy a beteg megfelel a fenti feltételeknek;

  • az eutanáziát orvosi közreműködéssel, az előírásokat betartva kell elvégezni;

  • az érintettnek be kell töltenie a 12. életévét, 16 év alatti páciensek esetében pedig szülői hozzájárulásszükséges;
  • az orvosnak jelentenie kell a halál tényét a helyi intézményeknek.

Mely országokban legális az eutanázia?

Európában mindössze három országban engedélyezik az aktív eutanáziát: Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban. Belgiumban és Hollandiában szigorú körülmények között, de kiskorúaknál is elfogadják az eutanázia iránti kérelmet, Luxemburgban azonban csak felnőtteken végzik el a beavatkozást.

Svájcban, Németországban, Ausztriában és Finnországban bizonyos speciális körülmények között engedélyezik az orvos által felügyelt eutanáziát. Spanyolországban, Svédországban, Angliában, Olaszországban, Magyarországon és Norvégiában a passzív eutanáziát engedélyezik szigorú szabályok között.

Forrás: Daily Mail

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: