A vidéki élet meglepő előnye

A zöld környezetben felnőtt gyerekek kisebb eséllyel fognak pszichés betegségben szenvedni életük során.

A városi zöldterületek pozitív hatással vannak az ott élők közérzetére és életminőségére - derítették ki korábban brit kutatók. Részletek itt.

Akár 55 százalékkal kisebb lehet a pszichés betegségek kialakulásának kockázata azoknál, akik erdőkkel, mezőkkel, kertekkel vagy parkokkal körülvéve nőnek fel - olvasható az Aarhusi Egyetem kutatóinak korábbi tanulmányában. A tudósok szerint ez is bizonyítja, hogy a városokat zöldebbé kell tenni.

A zöld környezet csökkenti a pszichés zavarok kialakulásának kockázatát
A zöld környezet csökkenti a pszichés zavarok kialakulásának kockázatát (fotó: iStock)

A kutatók körülbelül egymillió, dán szülői házak környezetét bemutató, 1985 és 2013 között készült műholdas felvételt vizsgáltak. Az így kapott adatokat egyeztették 16 különböző pszichés betegség kialakulásának kockázatával. "Adathalmazunk kimutatta, hogy a pszichés zavarok kialakulásának kockázata fokozatosan csökken annak megfelelően, hogy milyen mértékben vették körül zöldterületek a vizsgált személyeket születésüktől tízéves korukig" - mondta Kristine Engemann, a tanulmány vezetője.

"A zöldterületek ezért gyerekkorban kiemelten fontosak" - emelte ki a kutató, hozzátéve ugyanakkor, hogy nem feltétlenül rossz dolog városban sem felnőni, amennyiben van a közelben zöldterület. Egyre több a bizonyíték rá, hogy a természetes környezet nagyobb szerepet játszik a mentális egészségben, mint eddig feltételezték - jegyezte meg Engelmann. Ez a tudás nem utolsósorban azért is fontos, mert a világ lakosságának egyre nagyobb része él városokban.

A kutatás eredményeit bemutató tanulmány az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) jelent meg.

Hogyan hatnak az erdei séták, vagy ahogy Japánban nevezik, az erdőfürdőzés (shinrin-yoku) a szervezetre? A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: