A vidéki élet meglepő előnye

A zöld környezetben felnőtt gyerekek kisebb eséllyel fognak pszichés betegségben szenvedni életük során.

A városi zöldterületek pozitív hatással vannak az ott élők közérzetére és életminőségére - derítették ki korábban brit kutatók. Részletek itt.

Akár 55 százalékkal kisebb lehet a pszichés betegségek kialakulásának kockázata azoknál, akik erdőkkel, mezőkkel, kertekkel vagy parkokkal körülvéve nőnek fel - olvasható az Aarhusi Egyetem kutatóinak korábbi tanulmányában. A tudósok szerint ez is bizonyítja, hogy a városokat zöldebbé kell tenni.

A zöld környezet csökkenti a pszichés zavarok kialakulásának kockázatát
A zöld környezet csökkenti a pszichés zavarok kialakulásának kockázatát (fotó: iStock)

A kutatók körülbelül egymillió, dán szülői házak környezetét bemutató, 1985 és 2013 között készült műholdas felvételt vizsgáltak. Az így kapott adatokat egyeztették 16 különböző pszichés betegség kialakulásának kockázatával. "Adathalmazunk kimutatta, hogy a pszichés zavarok kialakulásának kockázata fokozatosan csökken annak megfelelően, hogy milyen mértékben vették körül zöldterületek a vizsgált személyeket születésüktől tízéves korukig" - mondta Kristine Engemann, a tanulmány vezetője.

"A zöldterületek ezért gyerekkorban kiemelten fontosak" - emelte ki a kutató, hozzátéve ugyanakkor, hogy nem feltétlenül rossz dolog városban sem felnőni, amennyiben van a közelben zöldterület. Egyre több a bizonyíték rá, hogy a természetes környezet nagyobb szerepet játszik a mentális egészségben, mint eddig feltételezték - jegyezte meg Engelmann. Ez a tudás nem utolsósorban azért is fontos, mert a világ lakosságának egyre nagyobb része él városokban.

A kutatás eredményeit bemutató tanulmány az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) jelent meg.

Hogyan hatnak az erdei séták, vagy ahogy Japánban nevezik, az erdőfürdőzés (shinrin-yoku) a szervezetre? A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra