A képzelt betegség megbénítja a lelket

Moliére híressé vált Képzelt betege óta tudjuk, milyen gyötrelmeket tartogat a folyton betegségektől rettegő hipochonderek élete. Ráadásul ez a probléma ma is ugyanolyan nehezen kezelhető, mint a nagy francia író korában.

Férfihiszti

A hipochondria elnevezése a bordák alatti porcos rész latin nevéből, a hipochondriumból ered: amikor ugyanis a 17. században először leírták a betegséget, a Moliére drámájában is halhatatlanná tett "képzelt betegek" általában mellkasi fájdalmakkal járó rosszullétről panaszkodtak. Az ókori görögök pedig úgy vélték, hogy ezen a területen található testnedvek felelősek a melankóliáért és az önsanyargató gondolatokért.

"A szifilisz tüneteit vélték felfedezni magukon, a mai képzelt betegek pedig elsősorban a ráktól vagy az AIDS-től rettegnek" - mondja Dr. Nagy Szilvia pszichiáter szakorvos.

Hipochondria nehezítette Michael Jackson életét is, egyes feltételezések szerint a képzelt betegségeire felírt számtalan gyógyszer is okolható korai haláláért. A pop királyának egykori menedzsere ezt nyilatkozta: "Először szétrombolták az arcát, aztán gyógyszerezték, hogy enyhítsék fájdalmait. Képtelen volt aludni, ezért altatókat szedett. Hipochonder volt, és nem lehetett tudni, hogy tényleg beteg-e, mert olyan sarlatánok vették körül, akik a betegségéből éltek, és több ezer dolláros számlákat nyújtottak be neki gyógyszerekért és vitaminokért."Néhány százada "férfi-hisztériaként" is emlegették ezt a pszichés kórképet, mintegy a női hisztériás rohamok férfi megfelelőjének tekintették. "Mára kiderült, hogy nem tipikusan a férfiak problémájáról van szó, ugyanannyi nő küzd a hipochondria tüneteivel, mint ahány férfi" - teszi hozzá.

Apró tünet, nagy aggodalom

A hipochondria a hivatalos meghatározás szerint nem más, mint folyamatos, irracionális, indokolatlan aggódás valamilyen betegségtől, illetve a küllem valamely hibájától. A probléma bármely életkorban felléphet, ám a legtöbbször a 30-as életévekben kezdődik, és csúcsát a középkorúak között éri el.

Az ilyen emberek folyamatos megfigyelés alatt tartják a testüket és annak természetes folyamatait, és a legkisebb tünetet is észreveszik, felnagyítják, és súlyos, akár halálos vagy különösen ritka betegségekre következtetnek belőlük. Gyakran egy testterületre, szervre vagy fájdalomtípusra koncentrálnak: "panaszaik" hátterében az állandó hasfájás, a görcsök, izomfájdalmak állhatnak.

A legkülönfélébb problémákkal fordulnak orvosukhoz, aki azonban nem tudja megnyugtatni őket: a negatív leletek láttán csak annyit állapítanak meg, hogy biztosan hanyag ellátásban részesültek. Az internet megjelenése sem javított sokat a helyzeten: sok hipochonder a világhálón kutakodva jár utána újabb és újabb "tüneteinek". Olyannyira így van ez, hogy az internet hipochonderei már új nevet is kaptak, ők a "cyberhonderek".

A hipochonder folyamatosan ellenőrzi orvosát, és úgy gondolja, tájékozottabb nála, sőt, amikor végképp megrendül a bizalma az orvosban, akár új orvost is kereshet. "Mindez az orvosnak is komoly tehertétel" - véli szakértőnk - "ám a beteget akkor is ki kell vizsgálni, ha korábban már többször is vélt tünetekkel érkezett a rendelőbe. Nincs ugyanis arra garancia, hogy az újabb tünetei mögött ismét nincs tényleges betegség. Arról nem is beszélve, hogy a folyamatos szorongás, az esetleg a hipochondria hátterében álló depressziós állapot hajlamosít bizonyos pszichoszomatikus problémákra, például a magas vérnyomásra" - teszi hozzá Dr. Nagy Szilvia.

Elfogadás és különlegesség

De nagy a nyomás a hipochondriával küzdő beteg családtagjain is, akik egy idő után világosan érzik, hogy szerettük folyamatos betegségtudata már irracionális mértéket öltött. Mégis kénytelenek folyamatos figyelemmel, kímélettel lenni képzelt beteg családtagjukhoz, akinek betegsége mögött a pszichiáter szerint a rejtett függőség, illetve a különleges bánásmód iránti igény is állhat.

"A hipochondria lélektani hátterének egyik fontos része, hogy a beteg egyszerre vágyódik az elfogadásra és a különlegességre, amit betegségén keresztül kíván megszerezni - mindezt persze nem tudatosan. De okolható a hipochondriáért egyfajta rejtett bűntudat is, sőt, kora gyermekkori, 0-6 éves korban elszenvedett trauma is állhat a háttérben. A pszichoanalitikus megközelítés szerint a szexuális energia, a libidó fordul a visszájára, és vált át önszeretetbe, folyamatos önmegfigyelésbe. Ha pedig a biokémiai hátteret keressük, mint annyi más pszichés problémánál, itt is a szerotonin-anyagcsere zavara fedezhető fel. A hipochonderek helyzete épp azért nehéz, mert a szorongásuk tárgya a saját testük: ez pedig nem kerülhető ki, mint mondjuk egy repülőút az ettől való félelem esetén. A saját testükkel életük minden napján kénytelenek együtt élni a betegek, így folyamatosan szembesülnek a szorongást kiváltó helyzetekkel" - magyarázza Dr. Nagy Szilvia.

Fontos a stressz kezelése is

Bár a betegekkel általában nehéz elfogadtatni, hogy panaszaik nem annyira szervi, mint inkább pszichés eredetűek, ha lehet, mindenképp érdemes pszichiáter segítségét kérni. A hipochondria szövődményeként kialakuló szorongásos-depressziós kórképek ugyanis akár alkohol- vagy droghasználatba is taszíthatják a beteget, míg a terápia, amelynek egyaránt része lehet a pszichoterápia, illetve a gyógyszeres kezelés, sokat javíthat a helyzeten.

"A terápia során fontos rávilágítani arra, hogy a beteg panaszai hátterében pszichés problémák állnak, így ugyanis megtanulhatják tudatosítani, és összekapcsolni testi és lelki érzeteiket. A pszichoterápia kiegészítéseként pedig beválhat a stressz hatékony kezelésének elsajátítása, az egészséges életmód kialakítása, a mozgásterápia, a relaxáció, vagy éppen a jóga is" - teszi hozzá pszichiáter szakértőnk.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: