Valódi megoldást hoz a próbaválás

Aligha titok, hogy nem minden párkapcsolat alakul a tündérmesék forgatókönyve szerint, így bizony előfordul, hogy egy-egy házasság nem tart holtomiglan, holtodiglan. Nem mindig szükséges azonban, hogy a krízishelyzetek végső elváláshoz vezessenek. A próbaválás intézménye egyebek mellett ebben is segítséget nyújthat. A témáról Gyetvai Viktória párkapcsolati szakértővel beszélgettünk.

Ahogy azt az elnevezés is sugallja, a próbaválás nem más, mint a valódi válás imitálása annak bekövetkezte előtt. Az északi országokból származó módszer helyzettől függően több célt is szolgálhat, de a rögzített keretek és szabályok, a rendszeres kapcsolattartás és a levezénylést segítő szakember személye minden esetben szükséges elemei a helyes eljárásnak. Lényegében tehát a megoldhatatlannak tűnő helyzetben lévő házaspárok egy előre megbeszélt időre szétköltöznek, így saját bőrükön tapasztalhatják meg, milyen is lenne valóban különválni egymástól.

Mit jelent manapság a házasság intézménye, fontos-e még a pároknak, hogy így szentesítsék a kapcsolatukat? Részletek itt.

"A próbaválás egy egészen magas szintű párkapcsolati kulturáltságot igényel. Ez annyit tesz, hogy az adott párkapcsolatban megvan a kellő együttműködési készség ahhoz, hogy a problémákat közösen akarják megoldani" - hangsúlyozta Gyetvai Viktória. Hozzátette, statisztikailag kimutatható, hogy jóval alacsonyabb a válások aránya azok körében, akik megadják maguknak a lehetőséget a próbára.

Az így kialakított távolság egyfajta fellélegzést hoz magával, ezáltal az érintettek távolabbról tekinthetnek a kapcsolatukra és az abban kialakult nehézségekre. Ebben a felszabadult helyzetben nagyobb kreatív erőt lehet megmozgatni, ezáltal elképzelhető, hogy a fennálló probléma megoldását is másként vagy jobban látják majd a pár tagjai. "Picit olyan ez, mint amikor fuldoklunk. A házasságunk tele van negatív erővel. Hiába úszunk benne, nem kapunk levegőt, az áramlatok pedig egyre inkább lefelé húznak. Ebben a szituációban nem lehet kreatívan gondolkozni, hiszen az összes erőnk arra megy el, hogy ne nyeljen el minket teljesen az iszap" - fogalmazott a szakember.

A jó válástól nem sérül a gyerek

Voltaképpen a próbaválás annak az elismerése, hogy egy párkapcsolatban túl sok a rossz , a kérdés pedig az, hogy a benne élők mihez szeretnének vele kezdeni. Fontos leszögezni, hogy ez a kísérlet nem kizárólag akkor sikeres, ha a felek végül együtt maradnak. Megfelelő kifutása lehet az elválás helyes, mindenki számára méltó és nyugalmat adó lefolytatása is, hogy senki se érezze magát utólag vesztesnek. A legrosszabb ugyanis az, ha két ember megragad egymás kölcsönös gyűlöletében, ezáltal inkább legyőzni próbálják a másikat az együttműködésre való törekvés helyett. A próbaválás segíthet abban, hogy a kapcsolat túllendüljön ezen a nemkívánatos holtponton.

A próbaválás sikerességéhez együttműködésre van szükség a két fél között
A próbaválás sikerességéhez együttműködésre van szükség a két fél között

Ez az intézmény akkor válik igazán értelmezhetővé, ha már valamilyen plusz összekötő kapocs, például gyerek vagy gyerekek is vannak egy házasságban . A próbaválás ilyenkor arra jó, hogy egy pár megnézze, különválva hogyan tudják megosztani a gyerekek körüli teendőket, de akár lehetne itt említeni a közös vagyon felosztásának mikéntjét is. Nem fordulnak azonnal ügyvédekhez és bíróhoz azért, hogy eldöntsék helyettük, mi lenne a legjobb számukra. Ehelyett inkább egy utolsó lehetőséget és egyben még nagyobb felelősséget kapnak arra, hogy megoldják azt, amiben elakadtak. Ha pedig így is a válás mellett döntenek, azt legalább stabil, nyugodt elhatározással tudják majd kimondani.

Márpedig a jó válás különösen fontos a közös gyerekek szempontjából. "Velünk született szükségletünk, hogy a szüleink együttműködjenek. Kutatások bizonyítják, hogy a gyerek számára nem a válás jelenti a problémát, nem az csinál belőle lelki nyomorékot, hogy elváltak a szülei. Attól válik azzá, ha a szülők nem jól váltak el, azaz nem mentek végig a válás gyászfolyamatán , hanem megragadtak egy haraggal és gyűlölettel teli állapotban" - hívta fel a figyelmet Gyetvai Viktória. Hozzátette, ilyen esetekben mind az elvált felek, mind a gyerekek későbbi párkapcsolataira rendkívül negatív hatással lehet az el nem temetett kapcsolat érzelmi hulladéka.

Szükséges külső tényezők

A próbaválás során lényeges a rendszeres kapcsolattartás. Ebben szükség van egy segítő szakember közreműködésére is. Ez lehet egy mediátor, aki a mindenki számára méltó válást és a közös megegyezést hivatott támogatni. Hasonló a helyzet akkor is, ha az érintett pár egy terapeutához fordul, ám ilyenkor további lehetséges célként megjelenik az is, hogy a felek feltárják, miként jutottak el odáig, hogy immár egymás nélkül képzelik el a jövőjüket. "Kinyitjuk a lelki szemeteszsákunkat, és igyekszünk kiszelektálni mindazt, amit érdemes lehet újrahasznosítani a kapcsolatból, valamint kiválasztani azt, amit tényleg el kell engedni. Szemét mindenkinek van az életében. A kérdés csak az, hogy inkább ülünk a kupac tetején és szagoljuk, vagy átalakítva megpróbálunk létrehozni belőle valami hasznosat" - mutatott rá a szakértő.

Magyarország esetében ugyanakkor van egy igen gyakorlatias nehezítő körülmény, ha próbaválásról van szó. Ahhoz ugyanis, hogy a párok szétköltözzenek, logikusan legalább egy plusz ingatlanra van szükség. Ekkor azonban az egyik felet érthetően nagyobb veszteségélmény éri, ezért célszerű, ha mindketten új helyre tudnak menni a meghatározott időtartam erejéig. Szintén jobb ez a megoldás a gyerekekre nézve, mert inkább a szülők töltsenek felváltva egy-egy hetet a közös otthonban, minthogy a kicsiket kelljen állandóan váltogatva ide-oda utaztatni. Ráadásul az sem szerencsés, ha a válótársak ilyenkor saját szüleikhez költöznek vissza.

Egy semleges helyszín sokkal jobban szolgálja a módszer hatékonyságát. Akár a lakásbérlés, akár a -vásárlás jelentős anyagi terhet jelent azonban, amit csak egy szűk réteg engedhet meg magának. Többek között ez is az oka annak, hogy a próbaválás egyelőre nem túl elterjedt intézmény idehaza. Holott a hatásai igen áldásosak lehetnének sokak számára.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. A forróság mellett napközben melegfront dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra