Páros feszültség: miért fontos oldani a stresszt?

A párkapcsolatunk is rámehet, ha a mindennapi stressz átveszi az uralmat felettünk, s akár depresszió is kialakulhat a feloldatlan problémák miatt. Türelem, megértés, támogatás, de mindenekelőtt a stressz oldása segíthet a nagyobb gond megelőzésében.

Annak ellenére, hogy stressz nélkül nem élet az élet – hiszen ez segít például a feladatmegoldásban, a vészhelyzetek kikerülésében -, ám ha eluralkodik a túlfeszült állapot a mindennapjainkon, sokat kárt okozhat. Ha magunkkal ránt minket a problémaörvény, amiből nem tudunk kikászálódni, kimerülnek az energiaraktáraink. Testi tünetek, lelki zavarok léphetnek fel, sőt egy idő után úgy érezzük, az egész életünk kilátástalan – ez a depresszió lényege. A szorongó, alacsonyabb önértékeléssel rendelkező emberek azok, akik hajlamosabbak depresszióra, a negatív, pesszimista világlátás könnyebben sodor lelki betegségbe. Ha ez az állapot kezeletlen marad, a baj krónikussá válhat.

Így teheti tönkre az internet a párkapcsolatunkat Párkapcsolati gondok és húgyúti fertőzés? Boldog párkapcsolat szex nélkül?

Mi történt velünk?

Az egész napos feszültség után végül is nem csoda, ha felfokozott kedélyállapotban érünk haza. Sokszor bármilyen apróság is elég, s máris kirobbanhat egy veszekedés. Ez aztán még tovább súlyosbítja a helyzetet: a párkapcsolati gondok, a viták is növelik a stressz szintjét. A 22-es csapdája ez: oldódás helyett újabb feszültségforrás alakul ki. Egy rosszkedvű, ingerült partnerrel egyáltalán nem könnyű együtt élni, s egy idő után – a veszekedések elkerülése miatt – már a beszélgetés is elmarad. A kommunikáció hiánya is veszélyes lehet, egy idő után azt vesszük észre, hogy csak élünk egymás mellett. A kapcsolatunk akár válással végződhet , ha elfogy a türelem, a megértés, s végül már csak nézünk egymásra: mi történt velünk?

Vele és nélküle is

Ha feszült párkapcsolati helyzetbe kerülünk, ha a társunk sokszor idegesen ér haza, vagy már eljutott a folytonos lehangoltság időszakába, próbáljunk meg türelmesek, megértőek lenni vele. A "szedd már össze magad" típusú mondatok nem segítenek, s bár talán nem könnyű feladat, de vegyük rá közös programokra: hívjuk moziba, sétálni, kezdeményezzünk beszélgetést, hívjunk barátokat. Ha volt valamilyen hobbija, vegyük rá, hogy ismét foglalkozzon vele: az azonban fontos, hogy ne erőltessünk semmit, de azt éreznie kell, hogy mellette állunk.

A párkapcsolatunk is rámehet, ha a mindennapi stressz átveszi az uralmat felettünk, s akár depresszió is kialakulhat a feloldatlan problémák miatt

Ugyanakkor nem csak a másik, de a saját állapotunk rendben tartása is alapvető. Törődjünk magunkkal – így foglalhatjuk össze egyszerűen, hogyan kezeljük a mindennapi stresszhelyzeteket. Bár nehéz kilépni a mókuskerékből, figyeljünk a jelekre! Ha már egy apróság is nagyon felingerel bennünket, eljött az idő, hogy kicsit „kivonjuk magunkat a forgalomból.” Egy-egy kirándulás, olvasás, zenehallgatás segít ellazulni: ha bizonyos időközönként beiktatunk néhány órát, amikor csak a saját kedvteléseinkkel foglalkozunk, az nem csak a mi, hanem a család, a párkapcsolatunk helyzetén is sokat segít.

Stressz-kezelés hosszú távon

Ha tudatosan szeretnénk a stressz ellen hosszabb távon is tenni, akkor abban már - az előbbieken túl - helyet kell kapnia az életmódváltásnak, amibe természetesen a párunkat is be kell vonnunk. Fokozatosan térjünk át az egészséges, könnyű táplálkozásra. Keressünk - akár szakember segítségével - jó relaxációs technikákat , de a rendszeres időközönként végzett sportolás is sokat javíthat a testi és lelki állapotunkon. Arról nem is beszélve, hogy futni, úszni, kerékpározni, de akár edzőterembe járni párban is lehet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak északnyugaton fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra