Ne vitázzunk a párunkkal üres gyomorral

Ha nem eszünk eleget, csökken a vércukorszint, és könnyebben elveszíthetjük az önuralmunkat, mert az agyunknak nincs elég energiája az önkontrollra. Házaspároknak ezért a komolyabb beszélgetéseket érdemes vacsora utánra halasztaniuk.

Szemtanúi voltunk annak, ahogy a kisvárosi pályaudvarra hatalmas pizzával érkezett egy nő. Leszállt a vonatról, de egy vágányon átkelve leejtette a rosszul lezárt dobozt. A kihullott pizzaszeleteket - egy részük persze a "megrakott" oldalára esett - segítettünk összeszedni a férfival, aki várta. A férfi előbb türelmesen vigasztalta a nőt, majd mire a peron végére értek, már fennhangon vitatkoztak.

Az eset tipikus: az éhes ember könnyebben veszti el a türelmét partnerével, ezt most egy kutatás is kimutatta. Üres gyomorral veszítünk ugyanis önkontrollunkból.

Amerikai, ohiói kutatók azt mérték, hogy a vércukorszint miként befolyásolja a házastársak agresszivitását. Több mint száz pár töltötte ki a kérdőívet, amelyben a kapcsolatukról is kérdezték őket. Ezután megmérték a vércukorszintjüket. A kutatás azt is ki akarta deríteni, mennyire voltak dühösek a házastársak. Nem rákérdezéssel történt ez, hanem a kísérleti alanyok kaptak egy vudu-babát, és akár 51 tűt is beleszúrhattak, attól függően, mennyire voltak mérgesek a férjükre-feleségükre.

Minél alacsonyabb volt a résztvevők vércukorszintje, annál inkább kiélték frusztrációjukat a vudu-babán - közölték a ha csökkent a vércukorszintjük, dühösebbnek érezték magukat a kísérletben résztvevők, és a babát vették elő, ami a házastársukat jelképezte. Még azoknál a pároknál is kimutatható volt ez, ahol jó a kapcsolat.

Ne vitázzunk a párunkkal üres gyomorral (Fotó: Europress)

A háromhetes felmérés után egy második kísérletet is végeztek. Félrevezették a párokat, mivel azt mondták nekik, egymás ellen játszanak számítógépes játékokat. Ha valaki nyert, akkor megzavarhatta a másikat valamilyen kellemetlen zajjal (szirénahanggal, fogcsikorgatással, például). Kiderült, a düh, a minél hangosabb zaj- és zavarkeltés akkor fordult elő leginkább a másikkal szemben, ha éhesebb volt a "tettes". Tulajdonképpen egy fegyvert kaptak a kezükbe a kísérleti alanyok, és kiderült, hogy az éhség nagy kilengésekhez vezetett náluk.

Miközben az emberi agy mindössze 2 százalékát teszi ki súlyunknak, a bevitt kalóriák 20 százalékát fogyasztja el. Vagyis nagyon energiaigényes szervről van szó. Éppen ezért a kutatók most azt javasolják, hogy ha valamilyen nehezebb beszélgetésre készülünk a párunkkal, akkor azt inkább vacsora után tegyük, ne előtte.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: