Nagy korkülönbség: működhet-e a kapcsolat?

Ha egy pár két tagja között nagy a korkülönbség, néhány "speciális" problémára is fel kell készülniük, nem csak a szokásos konfliktusokra.

Melyek a leggyakoribb veszélyei egy olyan kapcsolatnak, ahol nagy a korkülönbség? Milyen lehetséges megoldásokat találhatunk a problémára? Íme néhány fogódzó!

Elfogadja a páromat a családom?

Ha egy pár két tagja között nagy a korkülönbség, gyakran meg kell küzdeniük az elfogadásért. A sztereotípiák, előítéletek miatt sokan elítélik ezeket a kapcsolatokat: a fiatalabb felet gyakran vádolják azzal, hogy csak anyagi előnyök miatt van a másikkal, míg az idősebb fél retteg az öregedéstől és így próbálja megőrizni a fiatalságát.

Különösen a családtagok viselkedhetnek elutasítóan, sőt rosszindulatúan. Nehéz ugyanis elfogadni, hogy valaki egy olyan személlyel él szerelmi kapcsolatban, aki akár a lánya, fia is lehetne. Mit lehet ilyenkor tenni?

A válás árnyékában A munkában muszáj teljesíteni, a gyerek is kiköveteli a figyelmet, a párkapcsolatban sokszor már csak a rutint pörgetjük. Ezért lehetséges, hogy csak akkor vesszük észre, mennyire eltávolodtunk egymástól, amikor bőrönddel a kezében ránk csukja az ajtót a kedves. Pedig figyelmeztető jelek mindig vannak. 3x3 jel, hogy lejtőn van a kapcsolat, kattintson! Igyekezzünk lehetőséget adni a családtagjainknak, hogy megismerjék a társunkat, és megértsék, miért ő a választottunk. Ne erőltessük rá a párunkat a családunkra, de ne is titkoljuk, hogy együtt vagyunk. Tegyük egyértelművé a számukra, hogy a párunk hozzánk tartozik, ezért nem elfogadható számunkra, hogy kizárják őt a családi eseményekről. Az ilyen eseményeken ne hagyjuk hosszabb időre egyedül a másikat, nehogy kellemetlen helyzetbe kerüljön. Ha a családunk nagyon elutasító, a látogatásokat, találkozásokat csökkentsük a minimálisra.

Vállaljunk gyermeket?

Mindenképpen sarkalatos kérdés egy párkapcsolatban, ezért érdemes jó előre tisztázni, hogyan állunk a kérdéshez. Előfordulhat, hogy az idősebb fél nem szeretne gyermeket vállalni, esetleg már túl van azon az életkoron, hogy nagy kockázatok nélkül belevágjon, de az is előfordulhat, hogy a fiatalabb fél érzi úgy, hogy még nem érett meg a szülői szerepre.

A nagy korkülönbséget a családtagokkal a legnehezebb elfogadtatni

A nagy korkülönbséget a családtagokkal a legnehezebb elfogadtatni Mivel ezeknél a pároknál gyorsabban ketyeg az a bizonyos biológiai óra, ezért fontos már a kapcsolat elején megbeszélni a lehetőségeket. Ha az egyik fél szeretne gyermeket, a másik viszont nem, párterapeuta segíthet kompromisszumot kötni, feldolgozni azt a tényt, hogy a családról alkotott elképzeléseinket meg kell változtatni.

Mi történik, ha beteg lesz a párom?

Sajnos, minél idősebb valaki, annál több krónikus egészségügyi problémával kell szembenéznie - és ezt a fiatalabb partnernek is el kell fogadnia. A kisebb egészségügyi problémákkal kapcsolatban a legfontosabb az elfogadás és a támogatás, anélkül, hogy bűntudatot keltenénk a másikban vagy hibáztatnánk. Ha az egészségi állapotunk miatt nem tudunk például részt venni egy közös programon, akkor ne rontsuk el a másik szórakozását.

Legyünk kreatívak, és találjunk ki olyan elfoglaltságokat, amelyek mindkettőnk számára ugyanannyi kihívást és élvezetet adnak! A komolyabb, súlyosabb egészségügyi problémákra érdemes legalább egy beszélgetéssel felkészülni: mit várunk, mit várhatunk el a másiktól? Ha pedig gondoskodnunk kell a másikról, ne féljünk segítséget kérni - és ebbe a lelki támogatás is beletartozik.

Milyen lesz a szexuális életünk?

Az idősödéssel a legtöbbször szexuális problémák is együtt járnak: ezeknek az oka többek között a hormonális változásokban vagy a krónikus betegségekben keresendő. Szerencsére, a legtöbb problémára meglepően könnyű megoldást találni, ehhez azonban beszélni kell a gondokról. Ne söpörjük tehát ezeket a szőnyeg alá, kérjünk szakorvosi segítséget, és igyekezzünk megőrizni az intimitást a kapcsolatunkban.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: