Működhet a házasság első látásra?

Elrendezett házasság a 21. században: működhet-e a párkapcsolat két olyan ember között, akik a saját esküvőjükön találkoztak egymással először? A témáról Deáki Tímea párkapcsolati szakértőt kérdeztük.

Néhány száz évvel ezelőtt Európában is hagyománya volt, ma, a 21. században a világ nyugati részén szinte elképzelhetetlen, hogy két fiatal úgy házasodjon össze, hogy a szertartás előtt ne találkozzon egymással. Elrendezett házasság során a gyerekeknek a szülők szemelték ki a - főleg pénzügyi és társadalmi helyzet szempontjából - tökéletes párt, akivel gyakorlatilag kérdés nélkül össze is boronálták. Az egymásnak szánt fiatalok aztán jobb esetben évek alatt összecsiszolódtak, és relatív békességben éltek, rosszabb esetben a szülői döntés tönkretette az életüket.

Dacára annak, hogy egyre inkább felértékelődik az élettársi kapcsolatok megítélése a társadalomban, a tavalyi évben több mint 48 ezer házasságot kötöttek Magyarországon, amire utoljára az ezredfordulón volt példa. A növekvő házassági kedvől részletesebben korábbi cikkünkben olvashat .

Az elrendezett házasság hagyománya - szerencsére - a fejlett országokban a 21. századra teljesen kikopott, talán éppen ezért érezte úgy az egyik hazai kereskedelmi televízió, hogy kicsi változtatásokkal ugyan, de ismét eljött az első látás után köttetett házasságok ideje.

Házasélet a kamerák előtt

A nemrég indult Házasság első látásra című műsor lényege, hogy két teljesen ismeretlen ember házasodik össze úgy, hogy szó szerint az oltár előtt látják egymást életükben először. A valóságshowba jelentkezőket a műsor előtt egy pszichológusokból és párkapcsolati szakértőkből álló szakmai csapat hallgatta meg, amely tudományos módszereken alapuló teszteket követően megkereste a jelentkezők tökéletesnek vélt partnereit. Az pedig, hogy a szakértők szerint egymásnak teremtett párok a való életben is működőképesek-e, a házasságkötés után fog kiderülni.

Működhet a házasság első látásra?
Működhet a házasság első látásra?

A műsor ugyanis nem magáról a ceremóniáról szól. Az extrém társadalmi kísérletnek is nevezhető valóságshow lényege, hogy a nászút után a házaspárok összeköltöznek, majd négyhetes együttélés után eldöntik, hogy együtt maradnak-e, vagy inkább a válást választják.

Működhet a házasság első látásra?

Tény, hogy minden ember más és más: van, aki rendszeresen képes első látásra szerelembe esni, másnál pedig kicsit több időre van szükség ahhoz, hogy komolyabb érzelmeket kezdjen táplálni a partnere iránt, de a párkapcsolatok kutatói és szakértői nagyjából azért meg tudják határozni, hogy mi minden kell egy hosszú távon is harmonikusan működő kapcsolathoz.

Deáki Tímea párkapcsolati tréner kérdésünkre elmondta, hogy szakmai szemmel csekély esélyt lát arra, hogy az így megszervezett, megkreált házasságok hosszú távon működőképes legyenek. Ennek egyik fő oka, hogy az összeválogatott párokat korábban semmi olyan közös élmény, érzés, visszacsatolás nem érte, ami beindítaná a kémiai folyamatot, amely hatására kialakulhat közöttük a vonzalom.

A jó házasság receptje Deáki Tímea szerint a jó házasság alapfeltétele egyrészt, hogy jól szeressük társunkat - úgy, ahogy neki és nem úgy, ahogy nekünk jó - másrészt pedig, hogy tiszteljük annyira, hogy engedjük önálló dolgokat is megélni. Ezeknek a feltételeknek pedig kölcsönösen működniük kell. Ahhoz, hogy a házasság hosszú távon szeretetteljes legyen, szakértőnk szerint az is fontos, hogy a felek fogadják el és tiszteljék egymás magánéletét. Hiszen az, hogy két ember együtt él, nem jelenti azt, hogy mindent ketten is kell csináljanak. És bár szokták mondani, hogy az ellentétek vonzzák egymást, Deáki Tímea szerint egy házassághoz igenis fontos, hogy két nagyjából azonos értékrendű ember kösse össze életét.

"Mivel a szeretet és a szerelem még ennél is mélyebb érzések, szinte biztos, hogy nem tud kialakulni olyan kapocs, amely a házasság alapfeltétele" - mondja a szakértő, majd azt is hozzáteszi, hogy a házasság a szerelem legmagasabb szintű beteljesedése kellene hogy legyen, így ennek elbagatellizálása káros is lehet. Ha nekik maguknak nem is, de nagyon sok fiatalnak biztosan, akik még a szerelmi élet előtt állnak.

Mi lesz a párokkal a válás után?

A nászút után az újdonsült házaspár össze is költözik, egy hónapnyi együttélés után pedig meghozzák a nagy döntést: folytatják-e a közös életet, vagy a válás mellett döntenek.

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen villámházasságnak és az ezt követő válásnak lehet-e bármiféle negatív következménye a részvevők későbbi párkapcsolataira nézve, Deáki Tímea nem tudott egzakt választ adni. Szakértőnk szerint ugyanis legfőképpen a részvevők személyiségén múlik majd, hogy ki miként tudja kezelni a helyzetet.

"Ha csak egy jó bulinak fogják fel, és bele sem gondolnak, hogy igazinak tekintsék, akkor nem feltétlen okoz majd hosszú távú negatív élményt. Mivel minden szakítás magában hordozza a fájdalmat, senki sem ígérheti, hogy ez majd őket nem érinti. Az is benne van, hogy ezt követően a házasság mint intézmény nem lesz számukra cél. Ennek a felfogásnak már lehetnek olyan negatív kihatásai, amelyek esetleg egy későbbi jól működő kapcsolatban okoznak feszültséget" - magyarázta a párkapcsolati tréner.

Az alapgondolat még jó is lehetne

A Tinder és más hasonló, főleg külsőségekre építő párkeresők világában egyáltalán nem ördögtől való a műsor alapkoncepciója. Az, hogy belső tulajonságok és párkapcsolati elvárások elemzése alapján találjon egymásra két ember, még jól is elsülhetne - ha nem erőltetnék rájuk az azonnali házasságot, és persze, ha kezdődő közös életüket nem lesnék nézők milliói. Így viszont, a párokra nehezedő nyomás és rivaladfény miatt sokkal valószínűbb, hogy a "boldogan éltek, míg meg nem haltak" helyett kudarcba fulladt házasságparódiáknak leszünk szemtanúi.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)