Mi a legjobb időpont a házasságra?

Mikor érzik elérkezettnek az időt a házasságra a magyar fiatalok, és milyen életkorban merik bevállalni a gyereket?

A Magyar Ifjúságkutatás 2016-os adatai érdekes képet festenek a magyar fiatalok házassághoz és gyermekvállaláshoz való hozzáállását illetően. Míg a saját lakás megszerzése egyre inkább kitolódik, addig a családalapítást a magyar fiatalok nagyon fontosnak tartják.

A legtöbb fiatal házasodni szeretne

Az életkor egyre inkább kitolódik. A legtöbb fiatal biztos anyagi hátteret szeretne leendő családjának, ennek elérése azonban hosszú évek munkája. A 15-29 éves fiatalok 73 százaléka egyedülálló 2016-ban, míg ez a szám 2000-ben 69 százalék volt. A 2012-es adatokhoz képest a házasságban élők esetében stagnálás figyelhető meg, ugyanis akkor is és most is 10 százalék él házasságban. A magyar fiatalok 25 éves koruk felett kezdenek el komolyabban a családalapítás felé hajlani. Míg 20-24 évesek körében sokkal inkább az egyedülálló családi állapot figyelhető meg, négyötödük él így, addig ez a szám 25-29 éves korban csökken, a magyar fiatalok felére igaz, hogy nem élnek párkapcsolatban. 27 százalékuk azonban már párkapcsolatban, 23 százalékuk pedig házasságban él.


A fővárosban és a nagyobb városokban több az egyedülálló, de nincs lényeges különbség a kisebb városokban élőknél sem. Jóval érdekesebb képet mutat az iskolázottság és házasság kérdése. A felsőfokú végzettségűek 18 százalék házas, míg az alap- és középfokú végzettségűek esetében ez a százalékos arány 8-11 százalék közötti.

Átlagosan 23-24 éves korukban érzik azt, hogy itt az ideje az elköteleződésnek, a nők valamivel korábban, a férfiak valamivel később döntenek erről a lényeges kérdésről. A még egyedülállók legnagyobb része is a házasság mellett voksol, mindössze 6 százalék utasítja el teljesen a házasság intézményét.

2012-höz képest egyre többen szeretnék ezt a családi állapotot választani. A nők 74 százaléka, a férfiak 63 százaléka tervezi az arany gyűrű viselését. Az életkor növekedésével csökken, míg a településméret és az iskolai végzettség tekintetében nő a házasodási kedv.

1,7 gyermeket terveznek átlagosan

A kutatás alapján a 15-29 éves korosztály 14 százaléka már szülő. Átlagosan 22,2 évesen vállalnak gyermeket a magyar fiatalok, ami az elmúlt évekhez képest magasabb szám. A már szülők 23 százaléka tervezi, hogy az elkövetkező 3 évben újabb gyermeknek ad életet, míg 24 százalékuk nem tervezi egy másik gyermek vállalását.  A magyar fiatalok átlagosan 1,7 gyermeket szeretnének, és a még gyermek nélküliek 48 százaléka már tudja, körülbelül mikor szeretne belevágni a gyermekvállalásba: átlagosan 28 éves korukban tervezik az első gyermek megszületését.

Ez az életkor 2012-ben 29 év volt, így elmondhatjuk, hogy a fiatalok gyermekvállalási tervei korábbra tolódtak.

A magyar fiataloknak fontos a házasság és a gyermekvállalás
A magyar fiataloknak fontos a házasság és a gyermekvállalás

Miért nem előbb vállalnak babát?

A gyermekvállalás sok mindent megváltoztat az ember életében, nagyobb felelősséggel jár, emellett a biztos anyagi háttér kialakítása is fontos. A magyar fiatalok szerint a gyermekvállalás pozitívan hat a boldogságérzetre, illetve a családi és baráti kapcsolatokra is.

A 15-29 évesek esetében azonban a gyermekvállalás közepesen, de inkább negatívan hat a továbbtanulási lehetőségekre, a karrierre és az anyagi helyzetre. A szexuális életre, szabadidős tevékenységekre való hatása azonban megosztó.

Saját lakás: a legnehezebb cél

Míg a fenti életeseményeket pozitívan, addig a saját lakásba való költözést sokkal borúsabban ítélik meg a fiatalok. A nem, kor és településtípus ugyan nem számít sokat, az iskolai végzettség azonban igen. A magasabb végzettségűek szinte mindig későbbi életszakaszukban érték el ezeket a célokat. A magyar fiatalok átlagosan 27-28 éves korukban tervezik, hogy saját lakásba költöznek. Ez természetesen a saját jövedelem függvénye.

Miért olyan nehéz anyának lenni?

Anyaság. Csodálatos és leírhatatlan érzés anyának lenni, felelősséget vállalni, feltétel nélkül szeretni egy életen át. De miért csak a rózsaszín oldalról szeretünk beszélni? Mi van a nehézségekkel, az állandó fáradtsággal, önmagunkkal és a párkapcsolatunkkal?

A legfontosabb szempontok körébe a felnőtté válásban nemcsak a saját lakás birtoklása, hanem az önálló döntéshozatal, a házasság és a gyermekvállalás is beletartozik. Emellett az is fontos, hogy az illető felnőttnek érzi-e magát, illetve a saját jövedelem és az iskolai tanulmányok befejezése is szerepel a listán.

Összességében elmondható, hogy míg a családalapítás kérdése pozitív megítélést kap, addig a saját lakás kérdése sokkal bizonytalanabb. A magyar fiatalok előbb vágnak bele a házasságba és a gyermekvállalásba, mint hogy elköltözzenek a szüleiktől.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napsütést csak kevés felhő zavarja, csapadék pedig sehol sem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag