Mi a legjobb időpont a házasságra?

HáziPatika

Mikor érzik elérkezettnek az időt a házasságra a magyar fiatalok, és milyen életkorban merik bevállalni a gyereket?

A Magyar Ifjúságkutatás 2016-os adatai érdekes képet festenek a magyar fiatalok házassághoz és gyermekvállaláshoz való hozzáállását illetően. Míg a saját lakás megszerzése egyre inkább kitolódik, addig a családalapítást a magyar fiatalok nagyon fontosnak tartják.

A legtöbb fiatal házasodni szeretne

Az életkor egyre inkább kitolódik. A legtöbb fiatal biztos anyagi hátteret szeretne leendő családjának, ennek elérése azonban hosszú évek munkája. A 15-29 éves fiatalok 73 százaléka egyedülálló 2016-ban, míg ez a szám 2000-ben 69 százalék volt. A 2012-es adatokhoz képest a házasságban élők esetében stagnálás figyelhető meg, ugyanis akkor is és most is 10 százalék él házasságban. A magyar fiatalok 25 éves koruk felett kezdenek el komolyabban a családalapítás felé hajlani. Míg 20-24 évesek körében sokkal inkább az egyedülálló családi állapot figyelhető meg, négyötödük él így, addig ez a szám 25-29 éves korban csökken, a magyar fiatalok felére igaz, hogy nem élnek párkapcsolatban. 27 százalékuk azonban már párkapcsolatban, 23 százalékuk pedig házasságban él.


A fővárosban és a nagyobb városokban több az egyedülálló, de nincs lényeges különbség a kisebb városokban élőknél sem. Jóval érdekesebb képet mutat az iskolázottság és házasság kérdése. A felsőfokú végzettségűek 18 százalék házas, míg az alap- és középfokú végzettségűek esetében ez a százalékos arány 8-11 százalék közötti.

Átlagosan 23-24 éves korukban érzik azt, hogy itt az ideje az elköteleződésnek, a nők valamivel korábban, a férfiak valamivel később döntenek erről a lényeges kérdésről. A még egyedülállók legnagyobb része is a házasság mellett voksol, mindössze 6 százalék utasítja el teljesen a házasság intézményét.

2012-höz képest egyre többen szeretnék ezt a családi állapotot választani. A nők 74 százaléka, a férfiak 63 százaléka tervezi az arany gyűrű viselését. Az életkor növekedésével csökken, míg a településméret és az iskolai végzettség tekintetében nő a házasodási kedv.

1,7 gyermeket terveznek átlagosan

A kutatás alapján a 15-29 éves korosztály 14 százaléka már szülő. Átlagosan 22,2 évesen vállalnak gyermeket a magyar fiatalok, ami az elmúlt évekhez képest magasabb szám. A már szülők 23 százaléka tervezi, hogy az elkövetkező 3 évben újabb gyermeknek ad életet, míg 24 százalékuk nem tervezi egy másik gyermek vállalását.  A magyar fiatalok átlagosan 1,7 gyermeket szeretnének, és a még gyermek nélküliek 48 százaléka már tudja, körülbelül mikor szeretne belevágni a gyermekvállalásba: átlagosan 28 éves korukban tervezik az első gyermek megszületését.

Ez az életkor 2012-ben 29 év volt, így elmondhatjuk, hogy a fiatalok gyermekvállalási tervei korábbra tolódtak.

A magyar fiataloknak fontos a házasság és a gyermekvállalás
A magyar fiataloknak fontos a házasság és a gyermekvállalás

Miért nem előbb vállalnak babát?

A gyermekvállalás sok mindent megváltoztat az ember életében, nagyobb felelősséggel jár, emellett a biztos anyagi háttér kialakítása is fontos. A magyar fiatalok szerint a gyermekvállalás pozitívan hat a boldogságérzetre, illetve a családi és baráti kapcsolatokra is.

A 15-29 évesek esetében azonban a gyermekvállalás közepesen, de inkább negatívan hat a továbbtanulási lehetőségekre, a karrierre és az anyagi helyzetre. A szexuális életre, szabadidős tevékenységekre való hatása azonban megosztó.

Saját lakás: a legnehezebb cél

Míg a fenti életeseményeket pozitívan, addig a saját lakásba való költözést sokkal borúsabban ítélik meg a fiatalok. A nem, kor és településtípus ugyan nem számít sokat, az iskolai végzettség azonban igen. A magasabb végzettségűek szinte mindig későbbi életszakaszukban érték el ezeket a célokat. A magyar fiatalok átlagosan 27-28 éves korukban tervezik, hogy saját lakásba költöznek. Ez természetesen a saját jövedelem függvénye.

Miért olyan nehéz anyának lenni?

Anyaság. Csodálatos és leírhatatlan érzés anyának lenni, felelősséget vállalni, feltétel nélkül szeretni egy életen át. De miért csak a rózsaszín oldalról szeretünk beszélni? Mi van a nehézségekkel, az állandó fáradtsággal, önmagunkkal és a párkapcsolatunkkal?

A legfontosabb szempontok körébe a felnőtté válásban nemcsak a saját lakás birtoklása, hanem az önálló döntéshozatal, a házasság és a gyermekvállalás is beletartozik. Emellett az is fontos, hogy az illető felnőttnek érzi-e magát, illetve a saját jövedelem és az iskolai tanulmányok befejezése is szerepel a listán.

Összességében elmondható, hogy míg a családalapítás kérdése pozitív megítélést kap, addig a saját lakás kérdése sokkal bizonytalanabb. A magyar fiatalok előbb vágnak bele a házasságba és a gyermekvállalásba, mint hogy elköltözzenek a szüleiktől.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag