Miért jó szerelmesnek lenni? Összegyűjtöttük!

A Beatles slágere szerint "All you need is love", azaz csak szerelemre van szükségünk - de igaz ez? A Medical News Today összegyűjtötte, miért is egészséges szerelmesnek lenni.

Sokan tudatában vannak annak, hogy a szex egyfajta testmozgás is: megnöveli a pulzust, ami az orgazmuskor éri el a maximumot - ez egy könnyed edzés közben, vagy két emeletnyi lépcsőzéssel elérhető maximális pulzusszámmal azonos körülbelül. A szex ajánlható azoknak is, akik szívbetegséggel küzdenek - egészen addig, amíg nem tapasztalnak mellkasi fájdalmat.

De a szexen túl számos más, egészségügyileg is előnyös hatása lehet egy boldog párkapcsolatnak. Lássuk ezeket sorban!

Töltsük meg a szívünket szeretettel!

A szív a szerelem egyik leggyakoribb szimbóluma, ugyanakkor - talán nem meglepő módon - az egyik legfontosabb szervünk is. Az összefüggés nem lehet véletlen. De milyen hatással van a szívünkre a szerelem?

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Minden idők legszebb szerelmes levelének szavazták meg azt az üzenetet, amelyeket Johnny Cash írt hőn szeretett feleségének, June Carternek, 65. születésnapjára. A részletekért kattintson! Egy kutatás azt bizonyította, hogy azok az emberek, akik szerető kapcsolatban élnek, valószínűbb, hogy túlélik a szívkoszorúér- vagy bypass-műtétet. Dokumentálták, hogy a műtétből való felépülés folyamatában az egyéb rizikófaktorok (elhízás, dohányzás) mellett ugyanolyan súllyal esik latba az, hogy az illető mennyire elégedett az életével. Ez talán azzal is összefüggésben állhat, hogy a boldog párkapcsolatok általában megerősítik az egészséges életmódot, például segítik a dohányzásról való leszokást, illetve a fizikai fittség megőrzését.

A szexen kívül más, a szerelmespárokra jellemző fizikai aktivitásnak is lehet pozitív hatásai az egészségre. Egy kutatásból az derült ki, hogy azok a párok, akik 10 percig foghatták egymás kezét, és 20 másodpercig ölelkezhettek, mielőtt nyilvános beszédet kellett tartaniuk, egészségesebb reakciókat adtak ebben a helyzetben, mint azok, akik egyedül várakoztak, mielőtt beszélniük kellett. A pároknak alacsonyabb volt a pulzusuk és a vérnyomásuk ebben a stresszes helyzetben. A kutatók azt a következtetést vonták le az eredményekből, hogy a szerető kapcsolat általában csökkenti az egyének stressz-szintjét, és ezzel elősegíti a szív és az érrendszer egészségének megőrzését.

Akik szerelmesek, valószínűbb, hogy túlélik a szívkoszorúér-műtétet

A magas vérnyomás veszélyes, mivel szívmegállást, agyvérzést okozhat. Kutatások azt is bizonyítják, hogy a magas vérnyomásnak az idősebb kori kognitív leépülésben is van szerepe. A vérnyomás csökkentése tehát nem csak a fizikai problémáktól, de a mentálisaktól is megmentheti az embert. A vérnyomás csökkentésére pedig alkalmas lehet egy jó párkapcsolat.

Mindig csak rád gondolok!

A szexről azt is megmutatták kutatók, hogy nemcsak fizikailag hasznos, de a mentális egészségre is jó hatással van. Egy 46 férfi és nő részvételével készült vizsgálatból az derült ki, hogy a fizikai aktivitás, így a szex is csökkenti a stressz-szintet. A szex inkább csökkentette a résztvevők stressz-szintjét, mint például az, ha hangosan kellett számolniuk.

Az, hogy az ember mennyire érzi jól magát a bőrében, szintén javítható a szex segítségével. Egy 3000 fős mintán végzett vizsgálat eredményei szerint az 57-85 éves korosztály tagjai jóval magasabbra értékelték fizikai jóllétüket, ha rendszeresen éltek szexuális életet, mint ha nem. Ugyanebből a vizsgálatból az is kiderült, hogy nem pusztán a szex számít; egy boldog, harmonikus párkapcsolat is hozzájárul ahhoz, hogy az ember jobbnak érezze a közérzetét.

Így jut el a magyar nő az orgazmusig Aki pedig jobban érzi magát, hajlamosabb pozitívabban gondolkodni. A pozitív gondolkodásnak pedig további egészségügyi előnyei vannak: csökken a megfázás, a depresszió, a stressz és általában véve a halálozás kockázata.

A leginkább pedig az bizonyítja, hogy mennyire sokat számít egészségügyi szempontból egy boldog párkapcsolat, amikor valaki elveszíti a szerettét. Egy szakításnak vagy a megözvegyülésnek komoly egészségügyi hatásai vannak, megnő például a halálozás esélye, az immunrendszer legyengül, a szív- és érrendszeri betegségek és a depresszió kockázata nő.

Nem szeretünk egyformán

Az emberek nem egyformán élik meg a szerelmet: más-más partnereket tartunk ideálisnak, és mást és mást várunk el egy jó kapcsolattól. Így aztán nem meglepő, hogy a szerelem egészségre gyakorolt hatásai is különbözőek az egyes emberek esetében.

Egy nemrégiben készült kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy a kötődés módja hogyan függ össze a fájdalomcsillapítással. A felnőttek kötődési típusai abban különböznek egymástól, hogy mennyire igyekeznek közel kerülni a másikhoz, illetve mennyire engedik magukhoz közel a másikat. A szerető partner közelsége sok esetben jelent biztonságot és megkönnyebbülést egy-egy fájdalmas helyzetben, ugyanakkor mindenkinél, és nem ugyanolyan mértékben - derült ki a vizsgálatból.

A kísérletben 39 nő fájdalomérzetét vizsgálták meg, miközben közepesen fájdalmas lézersugárzást kaptak; az egyik esetben jelen volt a partnerük, a másik esetben nem volt jelen. Az eredmények azt mutatták, hogy egy nő minél inkább kerülte a közelséget a partnerével, annál nagyobb fájdalmat érzett akkor, amikor az illető jelen volt. Tehát a jelen lévő partner abban az esetben nem csökkenti a szenvedést, ha a fájdalmat átélő személy igyekszik elkerülni a közelséget a kapcsolatában. Ilyenkor a jelen lévő partner megzavarja a másik megküzdését a fájdalommal.

A jobban kötődő nők esetében az oxitocin (az úgynevezett szerelemhormon) lehet az az anyag, amely összefüggésbe hozható a csökkent fájdalomérzettel. Az oxitocin az agynak az érzelmekért és a szociális viselkedésért felelős részeivel áll kapcsolatban. Az intimitás megélése - a szeretkezés, egymás kezének a megfogása, az egymás szemébe nézés - serkenti az oxitocin termelését mind a férfiakban, mind a nőkben. (Ez a hormon termelődik nagy mennyiségben a kismamákban szülés után.)

Öt hiba, ami tönkreteheti a kapcsolatunkat! Dr. Young szerint az emberek közötti hosszú távú, mélyebb kapcsolatokat ugyanazok az alapvető neurobiológiai folyamatok irányítják, mint az utódok gondozását. "Az oxitocin ugyanolyan kölcsönhatásban van az agynak a jutalomérzetért felelős rendszereivel, a dopamintermeléssel, mint bizonyos drogok (a nikotin, a kokain, a heroin stb.), ugyanúgy eufóriát okoz, és ugyanúgy függőséghez is vezethet" - írja a kutató.

Szerelemfüggőség és elvonási tünetek

Vannak bizonyítékok arra, hogy amikor elveszítjük egy szerettünket, a gyász, a depressziós tünetek az oxitocin megvonásából adódnak. "A drogfüggőség és a szerelemfüggőség nagyon hasonlítanak egymáshoz mind a függőség kialakulásának folyamatában, mind pedig a megvonás utáni reakciókban" - mondja Dr. Young. Az oxitocin ugyanis igen fontos szerepet játszik a drogfüggőség kialakulásában is.

Az oxitocinnak és a függőségek kialakulásának összefüggéseiről újabb vizsgálatok is készültek. Ezek eredményei választ adtak arra, hogy miért jellemzőbb a drogfüggőség azoknál az egyéneknél, akiknek gyerekkori kötődési problémák miatt az oxitocintermelésük elmaradott volt. A szerelemfüggőség és a drogfüggőség összefüggéseinek fölfedezése a megfelelő terápiák kialakítására is hatással lehet. Például az elvonási tünetek enyhítésére használt szerek eredményesek lehetnek a gyász vagy a szakítás kezelésében is.

Nem kell szex ahhoz, hogy sokáig egészséges és boldog életünk legyen

Fel a fejjel, szinglik!

A fentiekből kiderül, hogy a párkapcsolatoknak komoly egészségügyi előnyeik is vannak. Mégsem kell elkeseredniük az egyedülállóknak sem! Kutatások ugyanis azt is kimutatták, hogy egy jó baráti kör, egy biztos szociális háló legalább olyan egészséges lehet, mint egy párkapcsolat. Egy 1500 70 év fölötti ember bevonásával készült vizsgálat eredményei például azt mutatták, hogy azok, akiknek jó baráti kapcsolataik vannak, tovább élnek, mint azok, akik nem rendelkeznek ilyen kapcsolatokkal. Ezt a kutatók azzal magyarázzák, hogy a jó baráti körnek jó hatásai vannak az életmódra vonatkozó döntésekre.

Annak ellenére, hogy a szexnek számos előnyét bizonyították már, arra is vannak kutatási adatok, hogy a cölibátusban élők is hosszú és egészséges életet élhetnek. Tehát nem kell szex ahhoz, hogy sokáig egészséges és boldog életünk legyen. Egy 678, 75 és 107 éves kor közötti apáca bevonásával készült longitudinális vizsgálatból az derült ki, hogy a legtöbb résztvevő aktív életet él, jól működő kognitív funkciókkal egészen magas életkorig. A hosszú és boldog élethez tehát nem kell feltétlenül párkapcsolatban élni.

Valentin-nap alkalmából sok szerelmespár ajándékozza meg egymást különböző csokoládéfinomságokkal, vagy épp egy romantikus közös vacsorával. Akik egészségtudatosan élnek, biztos elgondolkodnak azon, hogy mit fogyasztanak ilyenkor. Azt sem árt azonban szem előtt tartani, hogy egy boldog párkapcsolat milyen hatással lehet az egészségünkre.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: